Revista pentru cercetare interdisciplinara in Religie si Stiinta, la Iasi

Cu binecuvantarea si in prezenta IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in sala festiva a Caminului Teologic ‘Sf. Nicolae’ din Iasi a avut loc aseara ceremonia de semnare a declaratiei comune privind infiintarea revistei pentru cercetare interdisciplinara in Religie si Stiinta. Revista va fi editata de catre Centrul de Cercetare Interdisciplinara Avansata in Religie si Stiinta al Universitatii ‘Al. I. Cuza’ din Iasi, Centru care functioneaza in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’. De asemenea, revista reprezinta o publicatie in cadrul careia activeaza mai multi profesori ai facultatilor Universitatii ‘Al. I. Cuza’. In cuvantul rostit cu acest prilej, IPS Parinte Mitropolit Daniel s-a referit la importanta initierii unui astfel de proiect si a subliniat, de asemenea, importanta dialogului dintre teologie si stiinta: ’Este o mare onoare, o bucurie pentru noi si o responsabilitate comuna, deoarece Facultatea de Teologie face parte din Universitatea ‘Al. I. Cuza’ din Iasi si este o sansa deosebita de a lucra impreuna si de a oferi lucrarea noastra comuna si altora. De la contacte comune acum trecem la o lucrare mai sistematica si de durata, incat speram ca ea sa fie o bucurie pentru toate persoanele si facultatile care participa si, in acelasi timp, sa fie o rodire, un impuls, o inspiratie si pentru altii si o nevoie a noastra de a afirma ca putem face mai multe. Dialogul dintre teologie si stiinta este in primul rand o posibilitate, apoi o necesitate si o vocatie emblematica. Pentru Facultatea de Teologie este un castig imens, iar pentru contextul european este o misiune a noastra’.

In cuvantul de deschidere a evenimentului, pr. prof. dr. Gheorghe Popa, prorector al Universitatii ‘Al. I. Cuza’ din Iasi si director al Centrului de Cercetare Interdisciplinara Avansata in Religie si Stiinta, a facut o prezentare a acestui centru: ‘Acest centru s-a infiintat anul trecut, avand trei argumente principale: primul argument este legat de indicatorii de calitate ai fiecarei institutii de invatamant superior; un alt argument a fost acela ca la ultima evaluare a Universitatii, facuta de seminarul de la Salzburg, a fost sugestia membrilor comisiei ca sa dezvoltam in cadrul Universitatii o cercetare interdisciplinara si transdisciplinara; in sfarsit, acest proiect se inscrie de fapt in strategia de dezvoltare a Universitatii noastre pe termen mediu si lung. Sunt trei sectiuni de cercetare care sunt prezente acolo, incat se regasesc majoritatea facultatilor din Universitate si majoritatea profesorilor care sunt interesati de dezvoltarea acestui dialog: e vorba de teologie ortodoxa, stiintele naturii si stiintele exacte; antropologie religioasa, hermeneutica si stiinta socio-umana; etica religioasa, bioetica si stiinte medicale’.

A luat apoi cuvantul rectorul Universitatii ‘Al. I. Cuza’ din Iasi, Dumitru Oprea, care a vorbit, de asemenea, despre insemnatatea evenimentului care a avut loc aseara: ‘Ceea ce se intampla aici reprezinta un efort conjugat al oamenilor din atatea domenii care nu au decat un scop comun: a demonstra ca se nasc si in Moldova cei mai de seama oameni. Istoria Moldovei nu inseamna nasterea biologica, ci nastere spirituala. Punerea bazelor unui astfel de centru este ceva superb si doar dupa ce va functiona, cei care n-au priceput de ce era nevoie se vor convinge’.

Comentarii Facebook


Știri recente