Revedere la 25 de ani de la absolvirea Facultății de Teologie

Promoția 1983-1987 a Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din București s-a reunit luni, 28 mai 2012, pentru revederea după 25 de ani de la absolvire, informează Ziarul Lumina. Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, absolvent al acestei generații, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană ‘Sfântul Spiridon Nou’ din București. Evenimentul a continuat cu un curs festiv ținut în Amfiteatrul ‘Dumitru Stăniloae’ din clădirea Facultății de Teologie.

După Sfânta Liturghie, arhiereul și preoții au săvârșit slujba Parastasului pentru ierarhii, preoții și profesorii trecuți la Domnul care au făcut parte din viața Institutului Teologic de Grad Universitar din București în perioada 1983-1987. La evenimentul revederii după 25 de ani au participat și o parte dintre profesorii acestei promoții: acad. prof. dr. Emilian Popescu – îndrumătorul generației, pr. prof. dr. Nicolae Necula, pr. prof. dr. Nicu Moldoveanu și pr. prof. dr. Dumitru Radu, precum și dr. George Stan, medic și teolog.

În cuvântul rostit după săvârșirea slujbei Parastasului, PS Varlaam Ploieșteanul a mărturisit că această revedere este ‘un moment încărcat de emoție sfântă’: ‘Împlinirea a 25 de ani de la absolvirea facultății, 30 de ani de la admiterea la această facultate și 35 de ani de când ne-am înscris la seminariile teologice pe care le-am absolvit înseamnă cifre mari și, odată cu adunarea anilor, desigur că sporesc și emoția, și bucuria fiecărei întâlniri pe care o avem’. Totodată, Preasfinția Sa a adresat un cuvânt de recunoștință și mulțumire profesorilor de la Facultatea de Teologie din București: ‘Se cuvine să mulțumim celor care ne-au format de-a lungul anilor, atunci când ceea ce aflam de la ei și vedeam la ei avea să rămână definitoriu pentru întreaga viață și activitate a noastră. Și ne gândim aici, cu egală măsură și egal respect, la profesorii care nu mai sunt printre noi, dar pe care ni i-am amintit și pentru a căror veșnică odihnă în Împărăția lui Dumnezeu ne-am rugat acum, la sfârșitul Sfintei Liturghii, și la profesorii pe care avem binecuvântarea să-i avem încă între noi’.

În Amfiteatrul ‘Dumitru Stăniloae’ din Facultatea de Teologie, acad. prof. dr. Emilian Popescu, dirigintele promoției, a strigat catalogul celor 93 de absolvenți. Aproximativ jumătate dintre ei au răspuns ‘Prezent’ și au mărturisit colegilor lor din bănci activitatea, realizările și împlinirile fiecăruia. Pe lângă Episcopul-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, promoția mai numără consilieri patriarhali sau eparhiali, profesori universitari, protoierei, directori de seminarii teologice, doctori în teologie, preoți militari, ieromonahi și preoți de parohie. La final, îndrumătorul generației i-a felicitat pe toți absolvenții prezenți pentru faptul că au rămas devotați Bisericii, în comuniune cu Dumnezeu. ‘Să rămâneți și să întăriți acest sentiment al comuniunii cu Dumnezeu, pentru că de la El vin toate darurile: și sănătatea, și succesul, și toate’, a fost îndemnul de încheiere adresat de acad. prof. dr. Emilian Popescu.

Comentarii Facebook


Știri recente