Reuniunea cultural – spirituală Serile cu Bartolomeu, la Rm. Vâlcea

În perioada 15-20 martie 2012, în Arhiepiscopia Râmnicului s-au desfășurat o serie de manifestări spiritul – culturale dedicate vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania.

A doua ediție a Memorialului Bartolomeu Valeriu Anania a fost organizată de către Arhiepiscopia Râmnicului împreună cu Primăria Municipiului Râmnicu-Vâlcea, Fundația Culturală Sfântul „Antim Ivireanul”, Facultatea de Litere, filiala Râmnicu Vâlcea a Universității din Pitești, Biblioteca Județeană Vâlcea, Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniul Național Vâlcea, Forumul Cultural al Râmnicului și alte instituții de cultură și de învățământ.

În după-amiaza zilei de astăzi, 20 martie, de la orele 17:00, în Sala „Iosif Episcopul” din cadrul Așezământului Pastoral – Cultural „Sfântul Ierarh Calinic”, aflat în incinta Centrului Eparhial, a avut loc reuniunea cultural – spirituală evocatoare intitulată „Serile cu Bartolomeu”, după cum ne informează Arhid. Ioan Liviu Găman.

La întrunire a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care a ținut un cuvânt de întâmpinare. „Așezarea Râmnicului sub ocrotirea spirituală a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, evlavia ierarhilor, preoților și credincioșilor față de Sfântul Grigorie Decapolitul, Sfântul Ierarh Calinic, Sfântul Antonie de la Iezer sau a Sfinților Martiri Brâncoveni s-a descoperit și în activitățile spiritual culturale ce s-au organizat de-a lungul timpului, dovedindu-se a avea un rol formativ deosebit pentru fii duhovnicești ai Eparhiei Râmnicului. Perioada ultimului secol însă, a adus și numeroase provocări în viața neamului și a Bisericii strămoșești, o perioadă care a pus în lumină personalitatea unor vrednici slujitori, prin activitatea deosebită pe care au desfășurat-o pe plan spiritual-cultural, administrativ sau social-filantropic. Între aceștia îl regăsim și pe vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania. Neobosita sa cărturărie, revărsată-n slova-i inspirată, a prilejuit redescoperirea unor noi valențe de exprimare a limbajului românesc, de adaptare a expresiei revelației la forma de comunicare și percepere contemporană. O activitatea deosebită în care a pus în lumină valorile învățăturii creștine, realizând o punte duhovnicească între românii de pretutindeni. A rămas în conștiința neamului și ca mărturisitor în temnițele comuniste, temnițe cărora mai târziu, în timpul slujirii ca Arhiepiscop al Clujului, Vadului și Feleacului, și mai apoi Mitropolit, le-a așezat și sfințit biserică în curte, spre veșnică pomenire în conștiința urmașilor” a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte.

Au urmat evocări și comentarii ale înalților oaspeți de la Mitropolia Clujului și Maramureșului despre dimensiunea spiritual-culturală a personalității mitropolitului Bartolomeu: pr. prof. dr. Iustin Tira, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj – Napoca, pr. Ioan Pintea (scriitor), arhim. Andrei Coroian, starețul Sfintei Mănăstiri Nicula.

În cadrul evenimentului au fost lansate și câteva noutăți editoriale: „Mitropolitul Bartolomeu al Clujului (1921 – 2011) – in memoriam”; „Eparhia Vadului, Feleacului și Clujului – la 90 de ani”; Albumul „După 90 de ani: biserici, mănăstiri și așezăminte sociale nou construite în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului (1990 – 2011)”, lucrări apărute la Editura Renașterea din Cluj – Napoca.

La final Corala „Canticum” a Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” Râmnicu – Vâlcea, dirijată de profesorul Gelu Stratulat, a susținut un recital de cântări religioase.

La întâlnire au luat parte apropiați ai Mitropolitului Bartolomeu, preoți, profesori, monahi, studenți și elevi seminariști.

Tot astăzi de la orele 16.00, în fața Librăriei „Virgil Ierunca” (Humanitas) din Râmnicu-Vâlcea, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, a avut loc Festivitatea de inaugurare a Scuarului „Mitropolit Bartolomeu Anania”. Acest spațiu public fiind declarat de către municipalitate „Spațiu al comunității culturale a Râmnicului dedicat Artelor, Mesteșugurilor, Tradiției și Spiritualității” vâlcene.

La festivitate au susținut alocuțiuni despre personalitatea ilustrului ierarh: Chiriarhul Eparhiei Râmnicului, IPS Gherasim, primarul municipiului, Ing. Romeo Rădulescu, Conf. Univ. Dr. Ioan Șt. Lazăr, Președinte Executiv al Fundației Culturale Sf Antim Ivireanul și amfitrionul evenimentului, Prof. drd. Florin Epure, Director Executiv la Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniul Național Vâlcea, precum și alte oficialități și oaspeți din Mitropolia Clujului.

Programul s-a încheiat cu un recital poetic și cântări psaltice oferite de un grup de studenți și elevi seminariști vâlceni.

Comentarii Facebook


Știri recente