Retrospectiva vizitei canonice a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Episcopia Giurgiului

Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel a participat ieri, 23 aprilie, la manifestările dedicate ocrotitorului Episcopiei Giurgiului și al municipiului Giurgiu, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Preafericirea Sa a fost întâmpinat ieri dimineață la Catedrala Episcopală din oraș de numeroși credincioși, oficialități locale și de un sobor de 14 ierarhi ai Sfântului Sinod.

Întâistătătorul Bisericii noastre a primit, cu acest prilej, din partea primarului orașului Giurgiu, titlul de Cetățean de Onoare al municipiului. După acest moment, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat slujba de resfințire a Catedralei episcopale, prilej cu care Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost proclamat cel de-al doilea ocrotitor al lăcașului. Totodată repezentanții Episcopiei Catolice Chiavari din regiunea italiană Liguria au dăruit Catedralei episcopale un fragment din moaștele Sfântului Gheorghe, informează TRINITAS TV.

Cu ocazia evenimentului resfințirii Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus: „Resfințirea aceste Catedrale are o legătură deosebită cu moaștele Sfinților martiri sau mucenici. Când se sfințește sau se resfințește o Biserică Ortodoxă sunt purtate în procesiune, în timpul înconjurului Catedralei sau Bisericii, în timp ce se înconjoară Biserica aceasta care urmează să fie resfințită, moaște sau relicve de martiri sau mucenici, nu moaște de cuvioși, nu moaște de mărturisitori care nu s-au jertfit care doar au mărturisit credința, ci numai moaștele celor care și-au dat viața pentru Hristos. De ce ? Pentru că martirii sau mucenicii au credința cea mai puternică. Ei se încununează și devin buni biruitori mucenici, pentru că în ei a biruit Duhul lui Hristos împotriva duhului lumii acesteia căzute. Sfinții martiri sau buni biruitori mucenici sunt lăudați în tot timpul sfințirii Bisericii. Și în timpul procesiunii de înconjur al Bisericii, atunci când înconjurăm Biserica, cât și în timpul sfințirii altarului, Sfintei Mese din altar și apoi altarului și Biserica”.

După oficierea Sfintei Liturghii, în Catedrala episcopală din Giurgiu, Preafericitul Părinte Daniel i-a oferit Preasfințitului Părinte Episcop Ambrozie o cruce pectorală și un engolpion, precum și o cruce de binecuvântare. Totodată, președintele Consiliului Județean Giurgiu și primarul orașului au primit din partea Patriarhului României Ordinul „Sfântul Apostol Andrei” și a spus: „În mod deosebit dorim să mulțumim Presfințitului Episcop Ambrozie al Giurgiului, pentru toată osteneala pe care a depus-o, pentru toată râvna pe care a arătat-o împreună cu toți colaboratorii Preasfinției sale și desigur fiind ajutat de unele autorități de aici, locale și de oameni credincioși care sunt și mărinimoși sau generoși. Ca semn de prețuire pentru vrednicia Preasfinției sale în reînoirea acestei Catedrale și pentru toată activitatea pe care a desfășurat-o atât din punct de vedere liturgic, cât și din punct de vedere social-filantropic și cultural-misionar, dorim să îi oferim o cruce și un engolpion din partea noastră și să îi spunem: ‘Vrednic este!'”.

În continuarea programului, Patriarhul României a sfințit și inaugurat Reședința episcopală din Giurgiu. Tot în cadrul vizitei, Preafericirea Sa a inaugurat și Așezământul Social „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Slobozia, în cadrul căruia funcționează un centru de recuperare pentru mame și copii, victime ale violenței în familie și a spus: „Noi dorim să oferim această icoană cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și desigur apreciem foarte mult munca dumneavoastră pentru că este o muncă jertfelnică, o activitate sfântă, deoarece Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos pe care o cunoaștem în Liturghie se împlinește în filantropie. Deci de la cult la caritate, de la Liturghie la filantropie este drumul care luminează pentru lume, înțelesurie adânci ale filantropiei divine, ale iubirii lui Dumnezeu față de oameni. Biserica prin aceste lucrări social-filantropice sau de caritate, reprezintă mâinile iubirii lui Hristos. Hristos este capul Bisericii, iar noi suntem membrele. Noi suntem mâinile iubirii Lui. Hristos nu are alte mâini ca să ajute pe semenii noștrii, decât mâinile celor care cred în El, îl iubesc pe El, simt iubirea lui Hristos în sufletul lor și o transmit sub forma aceasta de filantropie”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai vizitat ieri și Seminarul Teologic „Teoctist Patriarhul” din Giurgiu, unde a fost întâmpinat de corpul profesoral și de elevi.

Comentarii Facebook


Știri recente