Retrospectiva vizitei canonice a Patriarhului României în Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Cu prilejul sărbătorii Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, și la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat, în perioada 13-17 octombrie, în mijlocul credincioșilor din această parte a țării, informează TRINITAS TV.

Primirea oficială a Preafericirii Sale a avut loc miercuri, 13 octombrie, la Catedrala Mitropolitană din Iași, acolo unde a fost oficiată o Slujbă de Te Deum.

Patriarhul României a vorbit în cuvântul Său despre activitatea socială, pastorală, filantropică și misionară a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

„Ne bucurăm că lucrările de la această catedrală care au început cu zece ani în urmă, se continuă și sperăm ca atunci când vor fi terminate să venim la resfințirea picturii, pentru că resfințirea altarului s-a făcut întrucât s-a adăugat acestei catedrale un demisol care nu exista și atunci a trebuit să fie demontat altarul vechi și repus după ce s-a turnat placă de beton. Ne bucurăm, de asemenea, că sunt multe activități care s-au intensificat, altele care s-au dezvoltat și în același timp ne bucurăm că în vremea noastră unim spiritualitatea cu lucrarea social filantropică, implicarea Mitropoliei în educația copiilor, în lucrări de ajutorare a săracilor, mai ales într-o zonă marcată puternic de sărăcie”, a spus Preafericirea Sa.

Credincioșii s-au putut închina cu acest prilej la moaștele Cuvioasei, dar și la cele ale Sfântului Maxim Mărturisitorul, aduse de la o mănăstire din Sfântul Munte Athos.

„Întru numele Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române revine acasă, revine în Moldova, în Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Întru numele Domnului ierarhii Sinodului Mitropolitan al Moldovei, viețuitorii sfintelor mănăstiri, preoții din parohii, ostenitorii din așezămintele bisericești și poporul drept credincios din Moldova primesc cu dragoste pe Patriarhul lor, rugând pe Dumnezeu să-l aibă în iubirea milostivirii Sale. Întru numele Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel vine să slujească Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, aici în Catedrală și în alte zone ale Moldovei. Vine ca să se închine la binecuvântatele moaște ale Sfintei Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, Ocrotitoarea Preafericirii Sale din timpul păstoririi aici, aproape două decenii, ca Întâistătător al Bisericii lui Hristos din Moldova, Sfânta Parascheva care a continuat să îl ocrotească pe Preafericirea Sa și în greaua și frumoasa responsabilitate de Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române”, a spus la rândul său Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

În seara zilei de miercuri, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a ținut un cuvânt de învățătură la finalul Concursului Național de Muzică Eclezială Corală „Lăudați pe Domnul!”, etapa pe Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Evenimentul a avut loc la Catedrala mitropolitană din Iași.

„Muzica nu este o simplă artă ci este o lucrare misionară. Textele memorate prin intermediul melodiei rămân mai profund întipărite în memoria noastră intelectuală și afectivă. Cântarea în Biserică, spune Sfântul Ioan Gură de Aur, prelungește cuvintele ca să le deschidă în Împărăția Cerurilor”, a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

În urma jurizării, Corala „Sf. Ioan cel Nou” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a fost desemnată câștigătoare a etapei pe Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

În a doua zi a vizitei în Mitropolia Moldovei și Bucovinei, în ziua prăznuirii Cuvioasei Parascheva, hramul Catedralei mitropolitane din Iași, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu un sobor de 22 de ierarhi.

„Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a pocăit nu numai pentru ea ci și pentru o mulțime de oameni care nu știu, nu pot, sau nu vor să se roage. Ea a fost cinstită de timpuriu după moartea ei pentru că, în general, cei care caută pe Dumnezeu sunt căutați de oameni, întrucât aceștia au adunat în sufletul și în trupul lor prezența harului sfințeniei dumnezeiești. Sfânta Parascheva s-a născut într-o familie de părinți bogați și credincioși. pe la vârsta de 10 ani a auzit în Biserică aceste cuvinte ale Mântuitorului: ‘De voiește cineva să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie’. Dorul de viață sfântă, de rugăciune, de pocăință, de post ca expresie a dăruirii de sine lui Dumnezeu cel Milostiv și Sfânt i s-a arătat în ea din copilărie”, a spus Patriarhul României în cuvântul rostit în cadrul Sfintei Liturghii.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei, i-a mulțumit Patriarhului României pentru participarea la sărbătoarea Moldovei și i-a oferit o icoană cu Sfânta Parascheva și Sfântul Maxim Mărturisitorul. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a oferit, la rândul său, Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan o icoană a Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, amintind tuturor celor prezenți că în luna octombrie ortodocșii români participă la două mari hramuri, cel de la Iași, și cel de la București, la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou.

„Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor este, ca și Sfânta Parascheva, un model de viață duhovnicească; a fost monah, a trăit cu un secol după Sfânta Parascheva și moaștele au fost găsite mult mai târziu. Sfântul Dimitrie este pentru noi ocrotitor și simțim ajutorul lui la Catedrala Patriarhală. Prin oferirea acestei icoane cu chipul Sfântului Dimitrie cel Nou dorim să arătăm legătura între cei doi sfinți, între cele două hramuri”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

În aceeași zi, în cadrul tradiționalului eveniment cultural „Scena valorilor”, desfășurat la sediul Primăriei Municipiului Iași, edilul municipiului, domnul Gheorghe Nichita, i-a oferit Întâistătătorului Bisericii noastre distincția nou instituită „Ad Honorem”.

„Este o mare onoare pentru noi să simțim cum această cetate a culturii și a credinței evoluează și îmbină tradiția cu modernitatea, localul cu naționalul și cu internaționalul. Tot ceea ce ați spus aici despre cooperarea dintre Primărie și Mitropolie, dintre Primărie și Universități, dintre Primărie și ONG-uri cred că este încurajator pentru toate aceste instituții și în același timp avem mare nevoie de împreună-lucrare. Capitalismul, în general, dezvoltă un spirit individualist, dar există și limite ale individualismului pentru că nu putem trăi izolați. Noi vă felicităm pentru continuitatea acestei tradiții”, a spus Preafericirea Sa.

În cadrul aceluiași eveniment, doamna Cristina Zamfirescu, redactor-șef la secțiunea Actualitate socială a cotidianului „Ziarul Lumina” al Patriarhiei Române a primit diploma de excelență în jurnalism „Vanda Condurache”.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a primit vineri, 15 octombrie, în a III-a zi a vizitei, titlul de „Doctor Honoris Causa” din partea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Ceremonia decernării a avut loc în Aula „Mihai Eminescu” a instituției academice.

„Mulțumim Universității ‘Alexandru Ioan Cuza’, în mod special Senatului și Rectorului acestei Universități, domnului Vasile Ișan, pentru onoarea pe care ne-au făcut-o astăzi nouă și Patriarhiei Române prin decernarea titlului de ‘Doctor Honoris Causa’ al acestei prime Universități din România și unei Universități în care Facultatea de Teologie a fost membru co-fondator. Suntem emoționați aici pentru că am revenit într-o atmosferă foarte familiară cât timp de aproape 18 ani am încercat să cultivăm relația dintre credință și cultură, dintre Universitate și Biserică”, a mulțumit Patriarhul României.

„‘Cred pentru că înțeleg’, spunea Fericitul Augustin. Cred că acesta este profundul mesaj pe care îl transmite Teologia Universității și de care în toată neprețuita și profunda sa activitate Preafericirea Sa, Părintele Patriarh Daniel l-a transmis nouă credincioșilor”, a spus Prof. Univ. Dr. Vasile Ișan, Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

La festivitatea de decernare, „Laudatio” a fost citit de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

„Pentru întreaga activitate teologică, pastorală și misionară, pentru opera teologică remarcabilă, fidelă teologiei Sfinților Părinți dar și deschisă în mod creator spre lumea de azi, pentru păstrarea și afirmarea unității și demnității Bisericii lui Hristos și a poporului român, pentru apărarea valorilor și libertății academice în mediul universitar, pentru promovarea unui dialog onest și responsabil în relațiile intercreștine și interreligioase, Senatul Universității ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iași, în numele întregii comunități academice, are bucuria și onoarea de a acorda Preafericitului Părinte Dr. Daniel Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, titlul de ‘Doctor Honoris Causa'”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Teofan.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a susținut prelegerea „Autocefalia bisericească: unitate de credință și libertate de conducere”.

„Principiul autocefaliei nu este libertate în izolare, ci libertate în comuniune. Iar dacă această comuniune se manifestă mai ales la nivelul comemorării în timpul Liturghiei celebrată de întâistătătorul unei Biserici autocefale, al informării reciproce privind întronizarea noilor întâistătători și al consfătuirilor privind problemele de ordin bisericesc, o colaborare mai intensă în ceea ce privește viața pastorală în diaspora, misiunea și mărturia ortodoxă comună astăzi în lume, ar putea contribui și mai mult la convingerea că libertatea pe care o oferă autocefalia nu se manifestă în izolare sau autarhie, ci în dinamica vieții bisericești, în cooperare și ajutorare frățească”, a subliniat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Tot vineri, 15 octombrie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat, în sala „Dr. Iustin Moisescu” a Centrului eparhial, la festivitatea de deschidere a anului universitar 2010-2011 pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, din Iași, eveniment ce se desfășoară anual în preajma sărbătorii Cuvioasei Parascheva. În cadrul ceremoniei a avut loc și deschiderea lucrărilor simpozionului internațional „Anul Crezului ortodox și al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române”, organizat de instituția de învățământ teologic universitar.

„Suntem onorați de această participare la deschiderea solemnă a anului universitar 2010-2011 care totdeauna a fost legată de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva și participarea la deschiderea Simpozionului Internațional dedicat Anului Omagial al Crezului Ortodox. Este o lucrare misionară, nu doar festivă și o lucrare care se afirmă prin care se afirmă deodată demnitatea și responsabilitatea unei școli de teologie”, a transmis Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

„Proiectul pe termen lung este ca teologia care se transmite în Facultatea de Teologie ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași trebuie neapărat să fie duhovnicească, pastorală, misionară”, a spus Pr. Prof. Univ. Dr. Viorel Sava, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași.

Întâistătătorul Bisericii noastre a vizitat vineri seară și compania „Antibiotice Iași”, unul dintre cei mai importanți producători români de medicamente generale. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a oferit directorului general al instituției, domnul Ioan Nani, ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”.

„Ca simbol de binecuvântare, de apreciere și de recunoștință pentru că ne ajutați din punct de vedere misionar cu Centrul de Presă BASILICA dorim să vă oferim o distincție și anume ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” în care este reprezentat Sfântul Ștefan cel Mare, aici în icoană. Sfântul Ștefan este sfântul luptător, apărător al Moldovei și al creștinătății în secolul al XV-lea”. Este o instituție simbol, foarte importantă pentru demnitatea noastră românească și pentru ajutorarea poporului, fiindcă aici sunt medicamente folositoare, fabricate în țară având prețuri accesibile pentru oameni” a spus Preafericirea Sa.

În semn de prețuire și recunoștință, directorul „Antibiotice Iași”, a anunțat că, de acum înainte, Centrul pentru Cercetare și Studii de Bioechivalență al companiei va purta numele Cuvioasei Parascheva.

„Ne-am gândit în semn de apreciere față de faptul că Preafericirea Voastră acum trei ani ați fost și ne-ați sfințit Centrul de Studii de Cercetare noi ne-am hotărât între timp să-i spunem Centrul de Studii și Cercetare Sfânta Parascheva”, a menționat Ioan Nani, Director general-SC Antibiotice Iași.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a aflat în a IV-a zi a vizitei canonice, sâmbătă, 16 octombrie, în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii Sihăstria. Înconjurat de un sobor de 8 ierarhi, diaconi și preoți, Preafericirea Sa a oficiat în Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” slujba Parastasului pentru părintele Ieroschimonah Paisie Olaru, la 20 de ani de la trecerea acestuia la cele veșnice. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evocat, la finalul Slujbei de pomenire, personalitatea marelui duhovnic Paisie Olaru.

„Părintele Paisie Olaru, care s-a născut în părțile Botoșaniului și a stat o vreme cu părintele Cleopa în Mănăstirea Cozancea. A fost toată viața lui un om plin de smerenie, un om retras, un om care nu iubea să fie primul în față, un om care era interiorizat prin rugăciune și meditație sfântă și de aceea a și iubit mult liniștea. S-a retras în smerenia lui la Sihla. Foarte mulți credincioși îl cunosc ca fiind părintele de la Schitul Sihla”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat, alături de ceilalți ierarhi prezenți, o slujbă de pomenire și la mormântul cunoscutului duhovnic.

În continuare, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a participat, în paraclisul „Sfântul Victorin”, al Mănăstirii Sihăstria, la un simpozion dedicat părintelui duhovnic Paisie Olaru. În deschiderea lucrărilor participanții au urmărit documentarul „Părintele Paisie Duhovnicul”, realizat de TRINITAS TV. Ierarhii prezenți la eveniment au conturat personalitatea marelui duhovnic prin mărturii personale.

În cea de-a patra zi a vizitei canonice, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat și în mijlocul credincioșilor din Roman. La Catedrala arhiepiscopală din municipiu, Preafericirea Sa a fost întâmpinat de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Epicop-vicar al Eparhiei Romanului și Bacăului. Întâistătătorul Bisericii noastre l-a vizitat și pe chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Eftimie.

În ultima zi a vizitei canonice Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat, în duminica a XXI-a după Rusalii, slujba de resfințire a Bisericii Mănăstirii Golia din Iași. Pe lângă hramul istoric, „Înălțarea Domnului”, lăcașul de cult a primit cu acest prilej și cel de-al doilea hram, „Acoperământul Maicii Domnului”.

„Această Biserică în timpul comunismului nu a fost Mănăstire, ci a fost o Biserică de parohie. Aici nu era clădirea nouă din spate în care se află acum o editură și în care a fost înainte radioul TRINITAS. Ea a fost construită cu osteneală multă. De asemenea, în spate un atelier. Sunt clădiri vechi și clădiri noi aici. Și mănăstirea Golia reînființându-se după 1990, deci, redevenind din Biserică de mir Biserică de Mănăstire a adus o contribuție deosebită la viața misionară și la activitatea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Aici, o mulțime de tineri veneau la rugăciune, o mulțime de tineri lucrau ca și astăzi la editură, tipografie și la radio TRINITAS. Această lucrare misionară continuă și astăzi”, a subliniat Preafericirea Sa.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a spus că „Dumnezeu a rânduit ca de-a lungul vremii această cetate sfântă să fie o oază de binecuvântare pentru locuitorii acestui oraș. Au fost vremuri frumoase și au fost și vremuri mai grele. Cel puțin cea de după al doilea război mondial până prin anii ’90-’91 deși Biserica și-a continuat activitatea ei liturgică, dar mult diminuată”.

A urmat cuvântul Starețului Mănăstirii Golia, Arhim. Vitalie Danciu, care a evidențiat că „Nu a fost ușor până să ajungem la acest moment binecuvântat. Au fost ani de zile în care aproape ne pierduserăm speranța că se mai poate face ceva, iar schelele dinafară și mai ales cele dinăuntrul bisericii parcă se încăpățânau să intre și ele în istorie. Dar, văzând Dumnezeu nevrednicia mea, mi-a trimis ajutoare de nădejde. Și așa ceea ce la un moment dat părea imposibil s-a schimbat ca prin minune și a decurs în cel mai firesc mod”.

După slujba de târnosire, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat Sfânta Liturghie pe esplanada amenajată în fața Mănăstirii Golia. După-amiază, Preafericirea Sa a vizitat Centrul Medical „Providența” din Iași. Acesta a fost înființat la inițiativa Întâistătătorului Bisericii noastre, în timpul arhipăstoririi sale ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

„Demersurile s-au făcut demult pentru trecerea de la rangul de Centru de diagnostic și tratament la cel de Spital. Treapta de Spital este foarte bine venită, mai ales că se dorește ca Biserica să fie mai mult implicată în alinarea suferinței bolnavilor și într-un parteneriat între Biserică și Stat în privința operei sociale, medicale, filantropice. În statutul nostru în forma îmbunătățită se prevede ca această categorie de instituții sociale, medicale, filantropice să fie recunoscută și susținută”, a spus Preafericirea Sa.

Tot în ultima zi a vizitei canonice în Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat slujba de sfințire a locului pe care se va ridica biserica „Sfântul Maxim Mărturisitorul și Sfântul Grigorie Palama” a parohiei Munteni-Copou din Iași. Parohia este inclusă în Protopopiatul „Iași 1” și a fost înființată în anul 2007.

Întâistătătorul Bisericii noastre și delegația care l-a însoțit au ajuns duminică după-amiază și la Seminarul Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași. Preafericirea Sa a oficiat aici slujba de sfințire a picturii capelei cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

„Această Biserică a fost sfințită cu câțiva ani în urmă când a fost aici vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Hristodoulos al Atenei și al întregii Elade, dar pictura a fost făcută ulterior și acum am ajuns să o vedem. Este o pictură frumoasă cu o evidentă fidelitate față de tradiția bizantino-română care acum prinde din nou contur și este prețuită mai ales de tineri. Această lucrare este mare, sfântă, frumoasă și ne îndeamnă mai întâi la rugăciune. Ea nu este făcută pentru a fi admirată doar din punct de vedere estetic. Pictura ortodoxă este teologie ortodoxă în culori”, a spus Patriarhul României.

Vizita canonică a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Mitropolia Moldovei și Bucovinei a fost cea de-a șasea pe care Preafericirea Sa a efectuat-o în acest an în țară, la care se adaugă și cea în Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei, din luna aprilie.

Comentarii Facebook


Știri recente