Retrospectivă: Hotărâri importante în cadrul lucrărilor Sfântului Sinod al BOR

Luni, 8 februarie a.c., în Sala Sinodală din Reședința patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința anuală de lucru a Consiliului Național Bisericesc al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căreia a fost analizată întreaga activitate bisericească internă și externă din anul 2009, informează cotidianul ‘Ziarul Lumina’. A doua zi, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, a avut loc ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești a Bisericii Ortodoxe Române. Organismul central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Române pentru problemele administrative, sociale, culturale, economice și patrimoniale, format din membrii Sfântului Sinod și din câte trei reprezentanți (un cleric și doi mireni) ai fiecărei eparhii, a examinat, în ve-derea aprobării, Raportul general anual al Consiliului Național Bisericesc privind activitatea Bisericii Ortodoxe Române din anul 2009 și a hotărât măsurile care se impun pentru buna desfășurare a vieții bisericești pe anul în curs.

În cadrul ședinței, precedată de oficierea în Catedrala patriarhală a unui tedeum, Patriarhul României a subliniat caracterul festiv al evenimentului prilejuit de împlinirea pe data de 4 februarie 2010 a 85 de ani de patriarhat în BOR. De asemenea, Întâistătătorul Bisericii noastre a prezentat demersurile și eforturile care trebuie făcute pentru demararea în acest an a lucrărilor pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamurilor și a fost prezentată membrilor ANB ultima machetă a proiectului, rezultat al ultimului simpozion tematic-consultativ desfășurat în 9-10 decembrie 2009. Cu același prilej a avut loc și lansarea Enciclopediei Ortodoxiei Românești, tipărită în condiții grafice deosebite la Tipografia Institutului Biblic și de Misiune al BOR.

În continuare, în zilele de 11 și 12 februarie s-au desfășurat lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Pe ordinea de zi s-au aflat probleme de actualitate ale vieții bisericești interne și externe. S-a hotărât publicarea, în cursul anului 2010, proclamat de Patriarhia Română „Anul omagial al Crezului ortodox și Autocefaliei românești”, a următoarelor volume: „Autocefalie, libertate și demnitate”; „Autocefalie și responsabilitate” și „Autocefalie și comuniune. Biserica Ortodoxă Română în dialog și cooperare externă (1885-2010)”. Printre punctele importante discutate, menționăm și evaluarea informării Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române, cu privire la aprobarea extinderii proiectului „Alege școala!” la toate eparhiile din cuprinsul Patriarhiei Române. De asemenea, ierarhii Sfântului Sinod au adresat un Apel de suflet către toți clericii și mirenii ortodocși români, din afara granițelor țării, aflați fără binecuvântare în alte Biserici Ortodoxe surori sau în structuri bisericești necanonice, de a reveni în comuniune directă cu Biserica-mamă, adică în jurisdicția canonică a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente