Retrospectivă: Boboteaza în Biserica noastră

Săptămâna trecută, Biserica noastră a sărbătorit Botezul Domnului. Astfel, continuând bucuria prilejuită de marele praznic al Nașterii Domnului, credincioșii ortodocși s-au grăbit spre biserici și mănăstiri din toată țara, pentru a lua la casele lor Agheazma mare, ce dă vindecare sufletului și trupului tuturor celor care se roagă cu credință tare și nădejde nemăsurată.

Pe 6 ianuarie, la Catedrala patriarhală din București, slujba Sfintei Liturghii și a Sfințirii mari a apei a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, informează ‘Ziarul Lumina’. Mii de credincioși au urcat în acea zi Colina Patriarhiei. În cadrul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Bisericii noastre a explicat înțelesurile duhovnicești ale Evangheliei ce a fost rânduită de Biserică să fie citită cu prilejul acestui mare praznic, arătând că din aceasta reiese că Botezul Domnului luminează, fundamentează și este temelia botezului nostru creștin.

După citirea Rugăciunii amvonului în cadrul Sfintei Liturghii, Patriarhul nostru, înconjurat de întreg soborul slujitorilor, a mers în procesiune în piațeta din fața Catedralei, cântând troparele specifice praznicului Botezului Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Aici a avut loc săvârșirea Sfințirii celei mari a apei, iar la final Patriarhul României a evidențiat că rugăciunile slujbei Sfințirii celei mari a apei arată că prin sfântul botez ni se dăruiește nașterea cea nouă, înfierea în har și libertatea de a fi cu Dumnezeu pururea.

Boboteaza la Iași, Craiova, Galați și Brăila

Cu prilejul sărbătorii Botezului Domnului, slujba Sfintei Liturghii de la Catedrala mitropolitană din Iași a fost săvârșită de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Peste 1.500 de credincioși s-au rugat mai întâi în cadrul Sfintei Liturghii din Catedrala mitropolitană. După rugăciunea amvonului, în sunetul cântărilor specifice, soborul a ieșit în procesiune în fața catedralei, unde s-a oficiat slujba Aghezmei mari.

Praznicul Botezului Domnului Hristos a fost întâmpinat la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova de sute de credincioși care au participat la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Înalt Preasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, și de un numeros sobor de preoți și diaconi. După săvârșirea Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei împreună cu ceilalți slujitori au ieșit în fața Catedralei unde, pe un podium special amenajat, au oficiat slujba de sfințire mare a apei.

Praznicul împărătesc al Botezului Domnului nostru Iisus Hristos a fost realizat la Dunărea de Jos prin săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești în Catedrala „Nașterea Domnului” din Brăila de către IPS Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. După slujbă, mulțimea de credincioși a pornit în procesiune de pe esplanada catedralei către faleza Dunării, unde a avut loc sfințirea Apei celei mari.

Sărbătoarea a continuat la Galați, pe faleza Dunării, în fața bisericii voievodale Precista, unde IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba de binecuvântare a Aghezmei mari. Autoritățile locale au pregătit, cu ocazia acestui eveniment, lansarea Pânzarului Moldovenesc „Ștefan cel Mare”, de pe puntea căruia Înalt Preasfinția Sa a aruncat tradiționala cruce pentru a fi recuperată de tinerii credincioși.

Râmnicu Vâlcea, Drobeta-Turnu Severin și Giurgiu

La Catedrala arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi slujitori ai catedralei.

După Sfânta Liturghie, arhiereul, împreună cu soborul Catedralei, a săvârșit slujba de sfințire a Aghezmei mari pe o scenă special amenajată pe platoul din fața Catedralei arhiepiscopale.

În ziua prăznuirii Botezului Domnului, la Drobeta-Turnu Severin, după Sfânta Liturghie, ierarhul, preoții și credincioșii au mers în procesiune de la toate bisericile din municipiu spre portul dunărean, pentru slujba sfințirii Aghezmei mari, potrivit site-ului Episcopiei Severinului și Strehaiei.

În drumul lor, toate grupurile de credincioși s-au întâlnit cu grupul care a pornit de la Catedrala episcopală, alături de PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. În port, într-un loc special amenajat, slujba sfințirii Aghezmei celei mari a fost săvârșită de Episcopul Nicodim, care a binecuvântat și apele Dunării. După Sfânta Liturghie arhierească, mulțimea de credicioși, împreună cu PS Ambrozie al Giurgiului, a pornit în procesiune din fața Catedralei episcopale către portul dunărean Giurgiu, unde, într-un loc special amenajat, s-a săvârșit slujba de sfințire a Aghezmei mari. La final, potrivit tradiției, episcopul a aruncat sfânta cruce în apa fluviului Dunărea, iar unul dintre tinerii creștini prezenți a ridicat-o din apă, primind în dar o icoană a Mântuitorului.

Tulcea, Caransebeș și Stockholm

La bisericile parohiale din municipiul Tulcea, începând cu primele ore ale dimineții de 6 ianuarie s-a oficiat Sfânta Liturghie, apoi slujba Aghezmei celei mari, după care grupurile formate la bisericile centrale din oraș au pornit către Catedrala episcopală „Sfântul Nicolae”, de unde, la ora 12:30, o procesiune majoră formată aici a ajuns la ora 13:00 la nava Republica staționată pe faleza Dunării, unde s-a oficiat slujba Aghezmei celei mari. Procesiunea a fost condusă de Episcopul Visarion.

În Episcopia Caransebeșului, la praznicul Botezului Domnului, Preasfințitul Episcop Lucian a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească și Sfințirea mare a apei în orașul Moldova Nouă, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

De praznicul Botezului Domnului, s-a organizat o procesiune în apropierea bisericii parohiei ortodoxe române „Adormirea Maicii Domnului” din Stockholm, la marginea lacurilor care au ieșire la Marea Baltică, unde s-a săvârșit slujba de sfințire a apei și au fost binecuvântați credincioșii cu Agheazmă mare. La final, potrivit tradiției ortodoxe, PS Macarie a aruncat sfânta cruce în apă, aceasta fiind ridicată de unul dintre cei doi enoriași din comunitate care au intrat în apă pentru a împlini acest gest liturgic, primind fiecare din partea episcopului câte o icoană.

De praznicul Botezului Domnului, în toate parohiile din Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria a fost săvârșită rânduiala Sfințirii mari a apei, după Sfânta Liturghie.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…