Retrospectivă: Bilanțul hramului Sfintei Parascheva

Sărbătorile dedicate Sfintei Parascheva din acest an s-au încheiat joi seară, când moaștele celei care ocrotește Moldova au fost depuse în Catedrala mitropolitană din Iași, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. Hramul Sfintei s-a desfășurat prin implicarea mai multor sectoare ale Arhiepiscopiei Iașilor, care au contribuit la buna desfășurare a slujbelor și a evenimentelor organizate cu acest prilej, timp de șase zile.

Programul liturgic dedicat Sfintei Parascheva a început sâmbătă, 10 octombrie 2009, când racla cu sfintele moaște au fost scoase pe esplanada din curtea la Catedralei mitropolitane din Iași, de preoții slujitori de aici, soborul fiind condus de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. În aceeași zi, în Sala Gotică a Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași a avut loc vernisajul expoziției ORTHPHOTO, în prezența Înalt Preasfințitului Părinte Teofan și a altor invitați.

Pe 11 octombrie, mii de credincioși au participat la resfințirea bisericii vechi a Mănăstirii Hadâmbu din județul Iași, oficiată de IPS Teofan, PS Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, și de PS Calinic Botoșăneanul. Cu acest prilej a avut loc lansarea volumului „Mănăstirea Hadâmbu – 350 de ani de istorie și spiritualitate” și a albumului color intitulat „Mănăstirea Hadâmbu – 350 de ani de existență”, apărute la Editura „Doxologia” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Primul concert din seria celor patru dedicate Sfintei Parascheva și organizate de Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Iașilor a avut loc duminică, la Catedrala mitropolitană din Iași. Corala academică „Gavriil Musicescu” a Filarmonicii Moldova din Iași a concertat înaintea pelerinajului „Calea Sfinților”, la care au participat 10.000 de credincioși. În acest an, la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Iași, moaștele Sfintei Parascheva au fost întâmpinate de cele ale Sfântului Vasile cel Mare de la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași.

Slujba Sfintei Liturghii a avut loc în curtea Catedralei mitropolitane din Iași și a fost săvârșită de un sobor de 18 arhierei.

Primăria Iași a organizat și în acest an, pe 14 octombrie, „Seara valorilor”, în cadrul căreia au fost premiate persoanele care s-au implicat activ în viața societății și care au adus un plus de imagine și de valoare municipiului Iași. Preasfințitul Calinic Botoșăneanul a primit din partea primarului Gheorghe Nichita titlul de cetățean de onoare al Iașului. În aceeași seară a avut loc ultimul concert dedicat Sfintei Parascheva, susținut de Corala „Apostolii”, a preoților din Protopopiatele Iași 1 și Iași 2, care a fost precedat de lansarea volumului „«Povestește ce a făcut Sfântul pentru tine…». Viața și minunile Sfântului Luca Doctorul, Arhiepiscopul Simferopolului”, în prezența autorului, arhim. Dionisios Anthopoulos din Grecia. Binecuvântarea noului an pentru studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Al. I. Cuza” a avut loc pe 15 octombrie, în Sala „Dr. Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial Iași. Evenimentul a inclus și lansarea volumului „Părintele Mihai Vizitiu: un bun chivernisitor al «luminii cunoștinței» lui Dumnezeu”.

În buna desfășurare a hramului Sfintei Parascheva au fost împlicate, pe lângă instituțiile statului sau ale Primăriei, mai multe sectoare ale Centrului Eparhial Iași, care au venit în sprijinul pelerinilor atât prin acordarea de hrană, cât și prin desfășurarea programului liturgic sau a altor proiecte. Pelerinii, din toate zonele țării, care au participat la slujbele de la Catedrala mitropolitană din Iași sau care au făcut parte din rândul format pe câteva dintre străzile din Iași, au îndurat frigul, ploaia sau vântul, într-un timp de până la 13 ore, cum s-a întâmplat în ziua de 13 spre 14 octombrie.

Anul acesta, Sfânta Cuvioasă Parascheva împreună cu Sfântul Vasile cel Mare au chemat în rugăciune peste 400.000 de credincioși, după cum anunță reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Iași, care împreună cu Inspectoratul Județean de Jandarmi, Poliția Comunitară Iași, Inspectoratul Poliției de Frontieră și Inspectoratul pentru Situații de Urgență au asigurat buna desfășurare a manifestărilor religioase și laice din Iași în perioada 3-15 octombrie.

Dintre aceștia, 176.000 au stat efectiv la rând pentru a se închina cinstitelor moaște, potrivit estimărilor jandarmilor, cel mai lung fiind rândul pelerinilor din noaptea de 13 spre 14 octombrie, pe o distanță de 2,5 kilometri, când peste 8.000 de persoane s-au închinat Cuvioasei Parascheva. „Poliția ieșeană, Jandarmeria și Poliția Comunitară au înființat două Puncte de informare pentru a veni în sprijinul pelerinilor sosiți în Iași. Amplasate pe Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în zona Cinematografului «Victoria», aceste puncte de informare au constituit timp de 5 zile, 24 de ore din 24, un loc în care cetățenii ieșeni, dar și pelerinii au primit informații și recomandări. Reprezentanții MAI au oferit peste 4.000 de materiale de informare constând în hărți ale centrului municipiului Iași, pliante, broșuri”, a declarat comisarul-șef Ioan Scripniciuc, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Iași, în cadrul unei conferințe de presă organizate ieri, 16 octombrie 2009, la sediul Inspectoratului Poliției Județene Iași.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au mulțumit reprezentanților forțelor de ordine, care au asigurat buna desfășurare a evenimentelor. „Putem spune că și anul acesta, deși condițiile au fost mai grele decât anul trecut, sărbătoarea a fost foarte bine organizată, cu sprijinul instituțiilor reprezentate aici, cărora le mulțumim. Am avut, în această perioadă, o sfințire de grădiniță, o resfințire de biserică, la Hadâmbu, trei lansări de carte, patru concerte, în fiecare seară câte unul, începând cu 11 octombrie. De asemenea, am asigurat, prin intermediul sectorului medical, cu ajutorul unor voluntari de la Crucea Roșie și a unor medici din cadrul Asociației Medicilor și Farmaciștilor Ortodocși din România, AMFOR, asistență medicală gratuită pentru aproximativ 300 de persoane, în zona raclei cu sfintele moaște, alte 212 persoane fiind dirijate către Centrul Medical «Providența», iar alte 8 persoane – către Spitalul «Providența», pentru analize, iar 3 persoane au fost internate. Medicamentele pe care le-am oferit le-am primit prin sponsorizare de la Antibiotice Iași, de la Crucea Roșie din Germania și alte farmacii, cărora le mulțumim și pe această cale”, a spus părintele Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor. De asemenea, părintele consilier a mai atătat că, în această perioadă, s-au oferit, prin intermediul parohiilor și al protopopiatelor, locuri de cazare pentru 800 de pelerini, la care se adaugă cei care s-au odihnit în Catedrala veche sau în cea nouă, ori în sediul Facultății de Teologie.

Prin intermediul Biroului de Asistență Socială „Diaconia” s-au oferit pelerinilor aproximativ 35.000 de pachete de mâncare rece, la acestea contribuind și Centrul Eparhial și parohiile, precum și 500 de litri de ceai, împărțirea făcându-se cu ajutorul voluntarilor – elevi ai liceelor „Vasile Alecsandri” și „I. C. Ștefănescu”.

„A fost o sărbătoare care s-a desfășurat pe o perioadă record de timp – șase zile pline. Nădăjduim că pelerinii care au venit aici au plecat mai îmbogățiți sufletește”, a concluzionat părintele Constantin Sturzu.

Arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași, a adus câteva informații despre slujba Sfintei Parascheva din ziua hramului. „Pe 13 octombrie, înainte de ziua Sfintei, din cauza vremii neprielnice, am considerat că nu puteam desfășura slujba afară, pe scenă, astfel că, în ultimul moment, în noaptea de 13 spre 14 octombrie, am pregătit Catedrala pentru a săvârși Sfânta Liturghie în interior, iar pe credincioșii care se adăposteau în Catedrală am fost nevoiți să îi ducem în Facultatea de Teologie să se odihnească. Numai că, dimineață, am văzut că vremea este bună și am putut săvârși Sfânta Liturghie afară, așa cum era plănuit inițial”, a explicat părintele Dosoftei.

La rândul lor, reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi, prin vocea maiorului Mircea Tulică, cei ai Poliției de Frontieră, prin comisarul Ștefan Alexa, Poliția Comunitară, prin comisarul Alexandru Hordilă, și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, prin vocea colonelului Neculai Iftode, susțin că evenimentele au fost foarte bine organizate și nu au fost întâmpinate probleme. Jurnaliștii prezenți la conferința de presă organizată ieri, la sediul Inspectoratului Poliției Județene Iași, au afirmat că nu au avut probleme în privința accesului la evenimentele desfășurate la Catedrala mitropolitană doar pe baza legitimației de serviciu.

Comentarii Facebook


Știri recente