Retrospectivă a Anului Sfântului Maslu

În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei a avut loc ieri, 28 octombrie, ședința solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu tema „2012 – Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română”. La momentul festiv au participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înalt Preasfințitul Mitropolit Efrem de Ydra, Spetses și Eghina, ierarhi ai Sfântului Sinod, preoți și credincioși, informează „Ziarul Lumina”.

În deschiderea ședinței solemne a Sfântului Sinod au fost prezentate în sinteză și evaluate cele mai importante evenimente cu caracter religios și duhovnicesc, social și medical, cultural și mediatic organizate anul acesta de Administrația patriarhală și eparhiile din țară și străinătate ale Patriarhiei Române. Raportul-sinteză al acestor activități, intitulat „2012 – Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor”, a fost citit în cadrul ședinței de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, și a fost publicat integral în „Ziarul Lumina”, ediția de sâmbătă, 27 octombrie 2012. În continuare, participanții la ședința solemnă au vizionat filmul „Sfântul Maslu, Taina vindecării” realizat de Televiziunea TRINITAS a Patriarhiei Române. Filmul documentar a prezentat lucrarea tămăduitoare săvârșită prin această Taină și mărturiile vii ale credincioșilor care au primit vindecare și mângâiere. Au fost prezentate cuvinte ale ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române, ale profesorilor de teologie și preoților de spitale despre semnificația Tainei în viața Bisericii și despre corecta receptare și înțelegere a acestei lucrări. Dinamica filmului a cuprins și momente din cadrul slujbei Maslului filmate în catedrale și biserici sau în spitale, la căpătâiul bolnavilor. Au fost surprinse frumusețea cântărilor și semnificația duhovnicească a lecturilor biblice, a rugăciunilor și a ungerii cu untdelemn sfințit.

Tot în cadrul ședinței solemne a Sfântului Sinod a avut loc un moment festiv dedicat împlinirii a cinci ani de la înființarea Centrului de presă BASILICA al Patriarhiei Române. Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a evidențiat cele mai semnificative realizări ale celor cinci unități componente: Radio TRINITAS, Televiziunea TRINITAS TV, Publicațiile LUMINA („Ziarul Lumina”, săptămânalul „Lumina de Duminică”, revista lunară „Vestitorul Ortodoxiei”), Agenția de știri BASILICA și Biroul de presă.

Mai întâi a fost prezentată noua versiune a site-ului Agenției de știri BASILICA a Patriarhiei Române: www.basilica.ro. Noua versiune are o formă grafică îmbunătățită, adaptată noilor cerințe ale utilizatorilor de internet. Prima parte a site-ului cuprinde cele mai importante patru știri ale zilei, având în coloana din dreapta o secțiune dedicată mesajelor Patriarhului României și o secțiune dedicată celor mai însemnate evenimente din Patriarhia Română. Trecerea în partea a doua a site-ului este marcată de trei link-uri dispuse orizontal, care deschid pagini dedicate lucrărilor care se efectuează în prezent la Catedrala Mântuirii Neamului, „Anului omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor” (pentru 2012) și site-ului www.construimcatedrala.ro. Partea a doua a site-ului cuprinde fluxul de știri (extins până la 100) și cinci secțiuni speciale (Sinaxarul zilei, Aniversări și comemorări, Radio Trinitas, Trinitas TV, Ziarul Lumina și Prezentare de carte), semnalate grafic prin imagini sau logo-uri la rezoluție de calitate.

În continuare, Preasfințitul Varlaam a prezentat cele mai recente trei DVD-uri realizate de TRINITAS TV („Mănăstirea Curtea de Argeș”, „Mănăstirea Sâmbăta de Sus”, „Viața și minunile Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor”) și ultimele trei CD-uri realizate de Radio Trinitas („Paraclisul Sfântului Ierarh Nectarie”, interpretat de Grupul psaltic „Potirul” al Mănăstirii Radu Vodă din București și „Acatistul Sfântul Nectarie de Eghina, Făcătorul de minuni”, interpretat de psaltul Nicușor Laurențiu Constantin). Tot în cadrul evenimentului a fost lansat volumul de interviuri „Dialoguri ortodoxe la început de mileniu”, cuprinzând texte publicate de „Ziarul Lumina” în perioada 2005-2012. Volumul oferă 30 de interviuri cu întâistătători ai Bisericilor Ortodoxe, ierarhi din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dar și cu ierarhi străini și deschide seria LUMINA a Colecției MEDIA CHRISTIANA inițiată la Editura Trinitas a Patriarhiei Române în luna iunie 2012.

De asemenea, au fost prezentate noi volume care îmbogățesc oferta de carte teologică a Editurilor Patriarhiei Române. Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a prezentat lucrarea „Cultură și duhovnicie”, volumul I, care cuprinde articole publicate în „Telegraful Român” de părintele Dumitru Stăniloae, între anii 1930 și 1936. Cu această apariție se deschide o nouă serie, „Părintele Dumitru Stăniloae – Opere complete”, a Editurii Basilica a Patriarhiei Române. Și noua colecție „Părinți și Scriitori Bisericești” (PSB) reinițiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost îmbogățită cu o nouă apariție, „Viața împăratului Constantin și alte scrieri”, de Eusebiu de Cezareea. Volumul 8 al noii colecții PSB cuprinde un studiu introductiv alcătuit de academicianul și bizantinologul Emilian Popescu.

Noi apariții la Editura „Cuvântul Vieții”

Apariții noi au fost realizate și la Editura „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. Albumul „Ctitoriile Sfântului Neagoe Basarab” prezintă bisericile, mănăstirile și lăcașurile de cultură ctitorite de domnitorul român în Țara Românească și la Muntele Athos. Proiectul acestui album a fost aprobat de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. Informații despre îngrijirea medicală paliativă a pacienților cu speranțe mici de vindecare în urma unor boli grele sunt cuprinse în lucrarea „Îngrijirea paliativă. Importanța consilierii furnizorilor de servicii medicale paliative”, scrisă de Adriana Căruntu, directoarea Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din București. Pentru pelerinii care vizitează Colina Bucuriei a fost realizată lucrarea „Catedrala patriarhală – Ghid”, cu informații despre lăcașul de rugăciune, Reședința patriarhală și Palatul Patriarhiei.

La finalul ședinței solemne, Înalt Preasfințitul Mitropolit Efrem de Ydra, Spetses și Eghina a adresat un cuvânt de mulțumire pentru invitația de a participa la evenimentele prilejuite de hramul Catedralei patriarhale. „Am adus cuvânt de slavă lui Dumnezeu pentru că încă de când am pășit pe pământ românesc am avut posibilitatea să constat evlavia și iubirea poporului român față de Dumnezeu, de sfinți și față de Biserica Ortodoxă. În toate aceste lucruri, mărturisim că Hristos Domnul este cel care ne dă curaj, nădejde și certitudinea că noi vom învia asemenea Lui. Cu toții întâmpinăm dificultăți, dar Mântuitorul ne dă puterea să le depășim”, a spus Înalt Preasfinția Sa.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit Înalt Preasfințitului Mitropolit Efrem pentru cuvintele de apreciere și încurajare, dar mai ales pentru deschiderea spre cooperare în afirmarea valorilor eterne ale Ortodoxiei: comuniunea noastră cu Dumnezeu și comuniunea cu sfinții Lui: „Aceste două mari valori eterne sunt baza credinței și vieții ortodoxe. Atunci când ne aflăm în comuniune cu Dumnezeu și cu sfinții suntem pe calea împlinirii noastre, ca oameni creați după chipul lui Dumnezeu și chemați la asemănarea cu El prin participarea noastră la viața Lui”. Preafericirea Sa a mărturisit că sărbătorile Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou s-au îmbogățit și s-au luminat mai mult prin prezența Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, mulțimea pelerinilor care au venit fiind o dovadă a prețuirii față de Sfântul Nectarie, dar și a prețuirii cooperării și comuniunii dintre Bisericile Ortodoxe din România și Grecia. Patriarhul României a afirmat că aducerea la hramul Catedralei patriarhale a unor sfinți din alte Biserici Ortodoxe Autocefale nu este doar un prilej de sărbătoare, ci și o lucrare misionară de aprofundare a credinței și de reafirmare a Tainei Bisericii, ca fiind comuniune vie a lui Dumnezeu cu oamenii prin sfinții Lui.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…