Retrocedarile de terenuri catre Manastirea Sangeap-Basaraba: un drept consfintit de lege

COMUNICAT DE PRESA

Intrucat in presa locala din ultimele zile au aparut o serie de articole cu privire la presupuse nereguli in cazul atribuirii de catre instanta de judecata a unor suprafete de teren Manastirii Sangeap-Basaraba, dorim sa aducem la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

1. In baza Legii 1/2000, Manastirea Sangeap-Basaraba a solicitat restituirea a 30 de hectare de padure si 50 de hectare de teren agricol din terenurile care i-au apartinut si care au fost confiscate de statul comunist. Prin Hotararea nr. 153/20.09.2000, Comisia judeteana de fond funciar a validat pentru Manastirea Sangeap-Basaraba suprafata de 30 de hectare cu vegetatie forestiera si a invalidat suprafata de 50 hectare de teren arabil. Manastirea a contestat aceasta Hotarare cu privire la terenul arabil si, in urma contestatiei, Comisia judeteana de fond funciar Iasi, prin Hotararea 229/21.12.2000, a reconstituit “dreptul de proprietate pentru suprafata de 50 hectare teren situat in Scobinti” (art. 1). In articolul 3 al acestei Hotarari se facea precizarea: “Comisia locala Scobinti de fond funciar si ADS Iasi vor duce la indeplinire prevederile prezentei hotarari”.

2. Manastirea Sangeap-Basaraba are titlul de proprietate nr. 1/12.03.2002 pentru 28,6 hectare din terenul cu vegetatie forestiera. Pentru diferenta de 1,4 hectare (pana la 30 hectare), manastirea a obtinut o sentinta judecatoreasca favorabila care nu este inca pusa in aplicare.

3. Ca urmare a Hotararii nr. 229/21.12.2000, Manastirea Sangeap-Basaraba a fost pusa in posesie cu terenuri agricole insumand o suprafata de numai 5 hectare (din totalul de 50) in locul numit “Dealul lui Voda” (cf. Titlu de proprietate nr. 130806 / 2.07.2001). Acest titlu a fost eliberat in urma unui protocol insusit de ADS Bucuresti, Comisia judeteana de fond funciar Iasi, Comisia locala de fond funciar Scobinti si semnat de SC Cotnari SA. Terenul se afla, astazi, in arenda la SC Cotnari SA, Manastirea primind redeventa din partea acestei societati comerciale. Intrucat nu se respectase Hotararea nr. 229/21.12.2000 in intregul ei, Manastirea Sangeap-Basaraba a introdus in instanta o actiune indreptata impotriva Comisiei locale de fond funciar Scobinti, Comisiei judetene de fond funciar Iasi, ADS Bucuresti si ADS Iasi. Prin Sentinta civila nr. 312/13.05.2004, ramasa definitiva si irevocabila si investita cu putere executorie, Comisia judeteana de fond funciar Iasi, Comisia locala de fond funciar Scobinti, ADS Bucuresti si ADS Iasi au fost obligate la punerea in posesie a intregii suprafete de teren validate.

4. Prin adresa nr. 27/22.09.2005, Manastirea Sangeap-Basaraba a comunicat Comisiei locale de fond funciar Scobinti Sentinta civila nr. 312/13.05.2004. Aceasta comisie a comunicat-o, la randul ei, Comisiei judetene de fond funciar. Comisia judeteana de fond funciar Iasi, prin adresa nr. 2137/16.11.2005, a inaintat documentatia catre ADS Iasi care insa, prin D-l Lacatusu Valeriu, a refuzat sa o puna in aplicare. Astfel, Manastirea Sangeap-Basaraba a fost obligata sa depuna plangere impotriva ADS Iasi si ADS Bucuresti intrucat nu respecta si nu aplica hotararile unei instante judecatoresti. Aceasta actiune este in curs de desfasurare.

In concluzie, Manastirea Sangeap-Basaraba nu a cerut decat un drept consfintit de legile statului roman, drept care a fost confirmat si de instantele de judecata. Toate discutiile cu privire la o anumita fila a Registrului agricol al comunei Scobinti care ar fi fost modificata nu privesc reprezentantii Bisericii, ci institutia care detine acest registru, adica Primaria Scobinti. Este evidenta insa existenta unei campanii de presa calomnioasa la adresa Manastirii Sangeap-Basaraba, foarte probabil sustinuta de cei care impiedica, in mod interesat, savarsirea unui act de dreptate. Biserica nu revendica bunuri mobile sau imobile din dorinta de a se imbogati, de a acumula, ci pentru a putea ajuta si pe altii. Arhiepiscopia Iasilor, datorita multitudinii de activitati caritabile si cultural-misionare, are tot timpul datorii, iar nu rezerve financiare. Asadar Biserica nu solicita nimic din ce nu i-a apartinut (sau nu i se cuvine prin lege) si, mai mult, are datoria morala de a recupera acele bunuri pe care credinciosii le-au donat de-a lungul timpului pentru a fi pomeniti la Sfintele Slujbe.

Secretariatul Centrului Eparhial Iasi

Comentarii Facebook


Știri recente