Restaurarea picturii Bisericii Sfântul Ilie din Târgu Neamț, la final

Biserica Parohiei ‘Sfântul Ilie’ din Târgu Neamț a fost supusă, timp de 16 luni, unui proces de restaurare. Pictura sfântului lăcaș și catapeteasma au fost curățate și restaurate prin contribuția credincioșilor din parohie. Pe lângă aceste lucrări, slujitorii Bisericii ‘Sfântul Ilie’ s-au îngrijit de latura duhovnicească, dar și de organizarea de pelerinaje, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Din anul 2008, la parohia ‘Sfântul Ilie’ din Târgu Neamț au fost demarate mai multe lucrări. Consiliul parohial a hotărât atunci efectuarea unor lucrări la casa socială (etajul și sala de mese) și ridicarea unei capele mortuare, având sprijinul enoriașilor din parohie. Apoi s-a hotărât începerea lucrărilor de restaurare a picturii bisericii parohiale, pictură realizată în tehnica frescă de pictorul Dimitrie Bănică în anul 1980. De-a lungul anilor s-a deteriorat din cauza fumului de la lumânări. Atunci, membrii consiliului parohial au dorit să vadă mai multe biserici a căror pictură a fost restaurată în ultimii ani, după care, în urma unei ședințe, s-a atribuit lucrarea pictorului Marcel Humă din Târgu Neamț. Restaurarea a început pe 14 martie 2011 cu o rugăciune de binecuvântare a lucrărilor. Schela a fost amplasată mai întâi în sfântul altar, urmând apoi restaurarea catapetesmei. Au fost argintate și aurite icoanele împărătești, după care s-a ridicat schela în sfânta biserică. La finalul anului 2011 s-a reușit finalizarea lucrărilor de restaurare a picturii din sfânta biserică, pentru anul acesta rămânând să se lucreze la pridvorul sfântului lăcaș. ‘Mulțumim lui Dumnezeu și credincioșilor care au depus jertfa lor pentru realizarea acestei lucrări. Ne rugăm ca Cel Preaînalt să le răsplătească osteneala cu daruri cerești. Considerăm că restaurarea picturii este reușită și dorită de enoriașii noștri. Ori de câte ori săvârșim Sfânta Liturghie, avem o bucurie duhovnicească și simțim cum sfinții, care au fost înveșmântați în straie noi, mijlocesc înaintea lui Dumnezeu. De fapt, biserica noastră a îmbrăcat un veșmânt nou. Se impune o resfințire a sfântului lăcaș, însă mai avem și alte lucrări de realizat, cum ar fi schimbarea acoperișului’, a subliniat pr. paroh Vasile Ionesi. Pentru ca pictura bisericii să nu mai fie afectată de fumul lumânărilor, consiliul parohial a luat decizia de a se ridica un lumânărar.

Pelerinaje folositoare pentru viața duhovnicească

Parohia ‘Sfântul Ilie’ din Târgu Neamț are o frumoasă activitate duhovnicească, credincioșii participând în număr mare la sfintele slujbe în duminici și sărbători. De asemenea, în ultimii ani au fost organizate mai multe pelerinaje pentru enoriași atât la mănăstirile din țara noastră, cât și în afara granițelor țării. ‘Îmi amintesc de cele două pelerinaje organizate de parohia noastră în Țara Sfântă. În anul 2010 am avut prilejul să fim alături de credincioși din toată Moldova și să ne bucurăm de prezența Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Grupul nostru s-a numit atunci ‘Nazaret’. Al doilea pelerinaj a avut loc anul trecut și nădăjduim ca în anii ce vin să mai avem bucuria de a merge la Ierusalim’, a spus pr. paroh Vasile Ionesi.

Și membrii corului Bisericii ‘Sfântul Ilie’ merg în fiecare vară în pelerinaj. În anul 2010 membrii corului au mers la Mănăstirea Izvorul Mureșului, iar în 2011 pelerinajul a avut loc la Schitul Icoana al Mănăstirii Neamț. ‘Anul acesta, pe 29 iunie, am mers în pelerinaj la Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din parohia Hangu, Protopopiatul Ceahlău. Părintele paroh Ioan Simiraș, care mi-a fost coleg la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamț, ne-a primit cu multă dragoste, mai ales că membrii corului nostru au oferit răspunsurile la strană. La întoarcere ne-am oprit la mai multe mănăstiri nemțene. Dorim să mai mergem în astfel de pelerinaje pentru că sunt folositoare pentru viața noastră duhovnicească’, a adăugat pr. paroh Vasile Ionesi.

Comentarii Facebook


Știri recente