Restaurarea bisericii monument istoric din Rebrișoara

Biserica monument istoric din comuna Rebrișoara, județul Bistrița-Năsăud, a intrat, în septembrie 2007, într-un proces de restaurare completă, proces care se va finaliza în toamna acestui an, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania. Lăcașul datează din anul 1721 și se află pe lista monumentelor UNESCO.

Pentru conservarea bisericii de la Grui -Rebrișoara – și a obiectelor de cult – parte a patrimoniului național – parohia a demarat un proiect pentru a obține fonduri europene, prin Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Ministerul Dezvoltării Durabile și Turismului. Proiectul prevede renovarea completă a bisericii, precum și a împrejurimilor ei. S-au obținut aproximativ 1,7 milioane de lei, adăugându-se sumele donate de enoriași prin direcționarea a 2% din impozitul pe venit, care au totalizat 32.000 de lei.

Restaurare conform secolelor XVII-XVIII

Preotul paroh Ștefan Roș a declarat ca până în momentul de față, cu ajutorul acestor bani, biserica a fost restaurată în proporție de 40%.

‘Lucrările au început în luna septembrie, cu înlocuirea materialelor degradate, urmând ca toată lucrarea să se termine în luna septembrie a anului 2011. Obiectele de valoare ale bisericii noastre sunt iconostasul, care conține 21 de icoane pe sticlă și 21 de icoane pe lemn, arhitectura și structura, făcute conform secolelor XVII-XVIII. Se restaurează pictura și toate icoanele în întregime. Restauratorii sunt angajați de firma care a câștigat licitația, cu atestări și documente ale Ministerului Culturii. În acest moment urmează să se finalizeze acoperișul și pe urmă interiorul. La final, ne vom ocupa de împrejmuirea și aranjarea zonei limitrofe bisericii’, conform Radio Renașterea.

Toate icoanele și pictura bisericii vor fi restaurate conform secolelor XVII-XVIII, în care au fost realizate. După finalizarea lucrărilor de renovare totală a bisericii din lemn ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril’ de la Grui, monumentul istoric va intra în circuitul turistic național. Pe lângă acest lăcaș monument istoric, în comuna Rebrișoara se mai găsesc două biserici ortodoxe.

De asemenea, Direcția Județeană pentru Culte și Patrimoniu Național Bistrița-Năsăud (DJCPN) dezvoltă un proiect de reabilitare a 50 de biserici din lemn monumente istorice. Lăcașurile, datând din secolele XVII-XIX, sunt considerate adevărate bijuterii. Pentru obținerea fondurilor, autoritățile județene fac în prezent demersurile necesare, în colaborare cu preoții parohi și comunitățile locale. Astfel, în urma unei discuții dintre șeful DJCPN, Alexandru Uiuiu, și protopopul Bistriței, pr. Alexandru Vidican, s-a stabilit organizarea unui seminar în vederea conștientizării preoților parohi despre importanța conservării și reabilitării bisericilor care au importanță națională. Reuniunea ar putea avea loc în luna martie a acestui an.

Comentarii Facebook


Știri recente