Responsabilitatea teologilor, analizata la Centrul eparhial Iasi de Dr. Joseph Dore

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a participat astazi, in sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iasi, la conferinta cu tema ‘Responsabilitatea teologilor in Biserica’, sustinuta de catre Eminenta Sa Dr. Joseph Doré, arhiepiscop de Strasbourg. Evenimentul de astazi este inclus in programul vizitei pe care Eminenta Sa o face in perioada 27 aprilie – 4 mai in Mitropolia Moldovei si Bucovinei, la invitatia IPS Parinte Mitropolit Daniel si cu binecuvantarea PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Cu acest prilej, IPS Parinte Mitropolit Daniel a subliniat faptul ca Eminenta Sa Joseph Doré este un prieten al Bisericii Ortodoxe Romane: ‘As dori doar sa adaug ca este un prieten al Bisericii Ortodoxe Romane si, in privinta aceasta, a aratat prietenia concreta oferind, cu putin timp inainte de a pleca spre Romania, o biserica romano-catolica ca folosinta pentru parohia ortodoxa romana ‘Sf. Ioan Botezatorul’ din Strasbourg, unde este preot paroh, dr. Vasile Iorgulescu. Este vorba de o ajutorare frateasca, mai ales ca aceasta biserica este mare, iar parohia aceasta este in primul rand o parohie a studentilor si a credinciosilor ortodocsi romani. Aceasta vizita, acest pelerinaj este inceputul unei aprofundari a relatiilor dintre cele doua orase, dar si un mod deosebit intre evlavia credinciosilor fata de Sf. Otilia si fata de Sf. Parascheva’.

Inainte de inceperea conferintei, pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, a tinut un cuvant in care a evidentiat personalitatea aparte a Eminentei Sale Dr. Joseph Doré: ‘Avem astazi bucuria si onoarea de a primi vizita Eminentei Sale Dr. Joseph Dore, arhiepiscop de Strasbourg, insotit de parintele Vasile Iorgulescu, parohul comunitatii romane din Strasbourg. Oaspetele care onoreaza astazi Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi este un distins si valoros profesor de teologie, teolog si slujitor al Bisericii Romano-Catolice din Franta. Nascut in 1936, a urmat studii de filozofie si teologie la institutii de invatamant de prestigiu din Paris si Roma. A fost profesor si director de Seminar, iar in perioada 1971-1997 a fost profesor la Facultatea de Teologie a Institutului Catolic din Paris. A fondat si coordonat mai multe colectii editoriale. La 23 octombrie 1997 a fost numit arhiepiscop de Strasbourg si pe aceasta pozitie slujeste Biserica si astazi. Suntem recunoscatori IPS Mitropolit Daniel care a facut posibila aceasta vizita, dar si Eminentei Voastre care ati acceptat sa ne vizitati si sa ne impartasiti din cunoasterea teologica si din experienta pastorala personala’.

In conferinta sustinuta astazi la Centrul eparhial din Iasi, Eminenta Sa Joseph Doré a prezentat responsabilitatile pe care le au teologii in Biserica si in societate: ‘Teologia este chemata sa faca si sa traiasca Biserica si, bineinteles ca, ma refer la teologia universitara. Voi preciza ca aceasta responsabilitate se exercita in legatura cu Dumnezeu. Primul lucru care trebuie precizat, cand vorbim de teologie, este ca tot sensul ei sta in faptul ca se manifesta in raport cu credinta. Nu trebuie sa pretindem ca teologia se face numai cu ajutorul credintei. Vor si alte elemente importante ca sa intelegem credinta. Modalitatea apropiata de a se raporta la Dumnezeu este credinta, intrucat aceasta modalitate comporta in sine un aspect de cunoastere. Trebuie sa existe o disciplina intelectuala care sa fie capabila sa promoveze in ordinea sa timpul de cunoastere pe care credinta o adopta. O relatie cu aceasta trebuie sa ne ofere si mijloacele de a raspunde omului de astazi. Mijloacele sunt acelea de a merge catre om, catre societatea de astazi de a incerca sa o intelegi, pentru a pune in valoare intrebarile fundamentele, intrebarile esentiale’.

Comentarii Facebook


Știri recente