În legătură cu articolul intitulat Legături neortodoxe: preoții și politica. Cum și-au dat mâna trimișii Domnului cu baronii locali din România, apărut în cotidianul Adevărul din 15 mai 2014, precizăm:
Materialul de presă este conceput și de această dată cu scop vădit de denigrare a Bisericii Ortodoxe Române și de manipulare a opiniei publice prin prezentarea unor întâlniri ale reprezentanților autorităților centrale și locale cu ierarhi și preoți ortodocși, iar concluzia forțată și tendențioasă a autorilor este că aceste întâlniri ar avea scopul de a stabili înțelegeri politice partinice între Biserică și unii oameni politici.
În acest context, reamintim că, în Legea Cultelor nr. 489/2006, Statul român recunoaște cultelor rolul spiritual, educațional, social-caritabil, cultural și de parteneriat social, precum și statutul lor de factori ai păcii sociale (…). Autoritățile publice cooperează cu cultele în toate domeniile de interes comun și sprijină activitatea acestora (articolele 7 și 9).
În baza acestui cadru legal, au loc consultări periodice între reprezentanții Patriarhiei Române și reprezentanții autorităților centrale în chestiuni de interes național, ca de exemplu educație, asistență socială, cultură sau situația românilor din afara granițelor țării, iar la nivel local există aceeași conlucrare între eparhii și autoritățile locale în probleme de interes local sau regional. Același scop îl urmăresc acordurile și parteneriatele de colaborare pe care Patriarhia Română le-a încheiat în ultimii ani cu Ministerul Sănătății, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii, Departamentul Românilor de Pretutindeni etc., indiferent de culoarea politică a guvernelor respective aflate la putere. La nivel local, eparhiile ortodoxe și autoritățile publice locale colaborează adesea în derularea unor proiecte și programe comune sociale, educaționale și culturale în favoarea comunităților locale.
Însă jurnaliștii de la Adevărul insinuează forțat că sprijinul financiar de la bugetul de stat central și de la bugetele publice locale pentru toate cultele religioase recunoscute s-ar acorda în urma unor înțelegeri obscure, în schimbul unei implicări politice partinice a Bisericii. În fapt, sprijinul financiar pentru construirea unor noi locașuri de cult sau pentru alte activități ale Bisericii este oferit potrivit legii, întrucât Biserica a fost deposedată prin Legea secularizării în anul 1863 și după anul 1948 de regimul comunist de proprietățile (terenuri și clădiri) care asigurau întreținerea locașurilor de cult, a personalului deservent și susținerea multiplelor activități bisericești. Prin urmare, așa cum se întâmplă în majoritatea statelor Uniunii Europene, cultele din România sunt sprijinite financiar de autorități și beneficiază de facilități tocmai pentru că activitatea lor în societate este necesară și benefică.
Cu toate acestea, clerul ortodox român nu oferă credincioșilor lecții de orientare politică, așa cum insinuează unii jurnaliști partizani, deoarece o astfel de orientare ar fi împotriva canoanelor bisericești ortodoxe, a hotărârilor Sfântului Sinod și ar fi respinsă de credincioși.
Caracterul tendențios al articolului din cotidianul Adevărul se vădește și prin faptul că, în opinia autorilor, autoritățile de stat locale care ar avea cu Biserica presupuse „parteneriate politice” ar reprezenta numai o parte a spectrului politic românesc. Însă, dacă ar fi existat onestitate în documentarea pentru realizarea acestui material de presă, jurnaliștii de la Adevărul puteau constata că în ultimii 25 de ani Biserica Ortodoxă Română a cooperat în favoarea interesului național și a binelui comun în societate cu toți reprezentanții autorităților statului român aleși în mod democratic indiferent de culoarea lor politică.
Iar prin această cooperare cu autoritățile de stat, Biserica nu și-a pierdut neutralitatea politică, ci a dovedit că nu este indiferentă față de problemele imediate ale comunității bisericești și ale societății românești actuale.
În concluzie, conținutul articolului din cotidianul Adevărul este irelevant pentru încercarea de a transmite opiniei publice mesajul eronat despre o presupusă înțelegere partizană între unii reprezentanți ai Bisericii și unele autorități centrale și locale cu o anumită opțiune politică. Acest gen de articol nu mai miră pe nimeni, deoarece așa cum se constată în ultimii ani, respectivul cotidian publică în general materiale de presă ostile Bisericii Ortodoxe Române scrise tendențios și la comandă editorială.
Biroul de Presă al Patriarhiei Române