Resfințiri de biserici în Mitropolia Olteniei

Săptămâna Luminată a adus bucurie în sufletele credincioșilor din Mitropolia Olteniei, care au participat în număr mare la slujbele săvârșite, după rânduială, în catedralele chiriarhale, bisericile de mir și sfintele mănăstiri. În Arhiepiscopia Craiovei și Arhiepiscopia Râmnicului au fost resfințite trei lăcașuri de cult, informează „Ziarul Lumina”.

În Duminica Sfântului Toma, IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, a oficiat slujba de resfințire a Bisericii ‘Înălțarea Domnului’ din Craiova. După Sfânta Liturghie, părinții profesori Ion și Constantin Băjău, slujitori ai sfântului lăcaș, au primit gramate de mulțumire din partea IPS Irineu. În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre mărturisirea de credință a Sfântului Apostol Toma, încredințarea lui fiind un exemplu normativ pentru întărirea credinței noastre. ‘Toma este văzător de Dumnezeu și Apostol adevărat al Mântuitorului Hristos. El nu s-a încredințat printr-o pipăire, printr-o experiență tactilă, ci prin vederea cu ochii sufletului a dumnezeirii. Și noi să-L vedem pe Dumnezeu cu adevărat, așa cum mărturisim după fiecare Sfântă Liturghie: ‘Am văzut Lumina cea adevărată! Am primit Duhul cel ceresc! Am aflat credința cea adevărată nedespărțitei Sfintei Treimi, închinându-ne!’. Această rugăciune reprezintă prin urmare un adevărat rezumat al mărturisirii de credință a Sfântului Apostol Toma’, a conchis IPS Părinte.

Cu o zi înainte, sâmbătă, 21 aprilie, Înalt Preasfinția Sa a resfințit biserica mică a Mănăstirii ‘Sfântul Gheorghe’ – Prisaca de lângă Craiova și a săvârșit aici Sfânta Liturghie, la sfântul lăcaș de închinăciune fiind finalizate de curând lucrările de refacere a picturii.

La final, IPS Irineu a vorbit credincioșilor despre prezența mântuitoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos în viața oamenilor. ‘Credința în Înviere reprezintă piatra de temelie a Bisericii noastre. Purtăm în noi Învierea Domnului și ne pregătim permanent pentru propria noastră înviere. Sfintele Taine ale Bisericii nu sunt altceva decât arvuna Învierii, așteptând, așa cum mărturisim și în Simbolul de Credință, ‘învierea morților și viața veacului ce va să vie’. Așadar, Învierea este atât de adânc imprimată în noi, încât, la Înfricoșata Judecată, vom fi purtători ai luminii dumnezeiești în măsura în care ne-am ostenit în lumea aceasta. Fiecare faptă bună, fiecare gând curat, fiecare rugăciune vor aduce o sclipire de lumină în interiorul nostru, o lumină sacră ce ne va sfinți, va șterge stricăciunea din noi, devenind templu binecuvântat al Duhului Sfânt. De aceea, efectele Învierii sunt vizibile pe toată durata vieții noastre. Sfințirea apei la praznicul Botezului Domnului, sau la Izvorul Tămăduirii, sfințirea bisericilor, a untdelemnului la săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, toate sunt o reflecție a Învierii în lucrurile pământești, prin binecuvântarea episcopului sau a preotului.’

Resfințire de biserică în Ioneștii Govorii

Tot în Duminica Sfântului Apostol Toma, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie în mijlocul credincioșilor din Parohia Ioneștii Govorii, județul Vâlcea. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a târnosit și biserica parohială din localitate, după ce lucrările de consolidare și restaurare ale picturii au fost finalizate și a sfințit noul prăznicar și noul așezământ social din incinta acestei biserici. După slujba de sfințire a bisericii, PS Emilian Lovișteanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat importanța ctitoriei de lăcașuri sfinte ca necesitate pastoral-misionară.

După Sfânta Liturghie, părintele paroh Mihai Șerban a primit titlul onorific de iconom stavrofor pentru osteneala depusă în finalizarea lucrărilor. De asemenea, ing. Constantin Neagoe, primarul comunei Ionești, a primit din partea Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului ‘Diploma de vrednicie’ pentru contribuția substanțială la lucrările de restaurare și înfrumusețare a bisericii din localitate.

Liturghie arhierească la Mănăstirea Gura Motrului

În Episcopia Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Nicodim a poposit în mijlocul obștii de la Mănăstirea Gura Motrului, cu ocazia praznicului Izvorului Tămăduirii. Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie și slujba de sfințire a apei mici.

Mănăstirea Gura Motrului este una dintre cele mai vechi vetre monahale din Episcopia Severinului și Strehaiei. Aici au fost adunate în timp numeroase obiecte de patrimoniu, multe dintre ele unicat în țară. În prezent, aici se găsesc o serie de obiecte religioase: colecții de icoane pe lemn, carte veche și obiecte de cult cu valoare istorică, multe dintre ele fiind donate de Sfântul Constantin Brâncoveanu.

Sfântul așezământ este mănăstire de călugări, numărând trei viețuitori, având ca stareț pe ierom. Iacob Rusu.

Comentarii Facebook


Știri recente