Ieri, 14 septembrie a.c., de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, mii de credincioși au participat la resfințirea picturii exterioare a Mănăstirii Voroneț, ctitorie ridicată la anul 1488 din porunca Sfântului Mare Voievod Ștefan. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Înaltpreasfințitul Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei și de Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Alături de cei doi ierarhi au mai oficiat slujba, părintele vicar Gheorghe Brădățanu de la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, preoții protopopi Aurel Goraș, Vasile Irimia, Minu Mititelu și părintele stareț de la Putna, arhimandrit Melchisedec Velnic.
În cuvântul său de învățătură, Înaltpreasfințitul Pimen a trecut în revistă câteva etape importante din evoluția istorică a Voronețului, devenită, după 1989, mănăstire de maici, evidențiind momentele în care restaurarea picturii a însemnat de fapt renașterea Voronețului și un omagiu adus binecredinciosului voevod Ștefan cel Mare. Înaltpreasfințitul Pimen a accentuat faptul că și în perioada atee a regimului comunist, au fost personalități marcante care au convins autoritățile de importanța Voronețului, o mare grijă față de această ctitorie ștefaniană având-o și vrednicul de pomenire patriarh Iustin Moisescu.
Legând sfințirea picturii de marea sărbătoare de ieri, Întâistătătorul scaunului moldav, Înaltpreasfințitul Teofan, a precizat semnificația deosebită a semnului Sfintei Cruci pentru noi creștinii, cu referire la pericopa evanghelică citită ieri – Ioan cap.19, vers. 6-20 și a specificat că pictura voronețiană a răzbit veacurile, ajungând până la noi, în anul când se împlinesc 520 de ani de la ridicarea așezământului.