Resfințirea picturii bisericii parohiei Mărțișor din Capitală

Parohia Mărțișor, Protopopiatul III Capitală a îmbrăcat duminică, 11 noiembrie 2012, haine de sărbătoare cu ocazia resfințirii picturii lăcașului de cult. Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, a oficiat, în calitate de delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, slujba de resfințire a picturii bisericii parohiei Mărțișor.

În cuvântul de învățătură rostit după slujba resfințirii, Preasfinția Sa a vorbit credincioșilor prezenți despre importanța acestei slujbe a Bisericii Ortodoxe evidențiind importanța lăcașurilor de cult în dobândirea mântuirii. De asemenea, Preasfințitul Părinte Varlaam a tâlcuit pericopa evanghelică, iar la finalul Sfintei Liturghii i-a felicitat pe toți cei care s-au implicat activ în activitățile gospodărești administrative ale parohiei.

La finalul slujbei persoanele care s-au implicat în realizarea lucrărilor de la parohia Mărțișor au primit ranguri și distincții bisericești; Părintele paroh Dragoș Marineață și părintele Cezar Gherasim au fost ridicați la rangul de iconom.

Apoi, a fost oficiată slujba parastasului pentru ctitorii trecuți la Domnul

Parohia Mărțișor a fost înființată prin defalcare din parohia Cărămidarii de Jos în anul 1939. Biserica este construită pe terenul donat special de familia G. M. Alexandru Savoia, mărit apoi prin donația preotului Mihai Tataram. Planul bisericii este compus din: pridvor închis, pronaos cu cafas deasupra intrării, naos si altar, toate fiind dispuse in forma generala de corabie ( 24 x 7 m. si 6 m. înălțime la cornișă), terminat cu absida poligonala a altarului, decrosata. Peste naos, prin intermediul pandantivilor, se ridica o turla scunda, octogonala, cu 8 ferestre alungite.

La exterior este tencuita simplu cu praf de piatră, cu o cornișa din câteva profile și ferestre ornamentate cu sculptura in piatra. Se sprijină pe un soclu înalt din piatra cioplită.

Lăcașul de cult s-a ridicat după planurile arhitectului Stefan Călugăreanu, în execuția lui Ilie Constantinescu. La data de 1 august 1943 s-a pus piatra de temelie. Biserica a fost construită între anii 1943 – 1944, data în folosință în aprilie 1944 și târnosită la 9 septembrie 1948 de către vrednicul de pomenire Patriarhul Justinian Marina.

Comentarii Facebook


Știri recente