Resfințirea paraclisului Schitului Ciobănoaia, în Episcopia Buzăului și Vrancei

Sâmbătă, 30 august a.c., zi de pomenire în Biserica noastră a Sf. Ier. Varlaam, Preasfințitul Epifanie, Episcopul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența pelerinilor veniți spre închinare la Schitul Ciobănoaia, din județul Buzău, a oficiat slujba de resfițire a paraclisului cu hramurile „Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Brazi” și „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”, ridicat aici. „M-am bucurat că unii dintre frățiile voastre, urmând exemplul sfinților și al înaintașilor noștri, încă de la început ați fost alături de cei ce s-au nevoit aici, la Ciobănoaia, fie că au fost monahi sau monahii, dovedind prin aceasta că ați înțeles rostul unui așezământului călugăresc, acela de a veghea, prin rugăciune, la sănătatea duhovnicească a poporului nostru, implicit, a noastră, a tuturor”, a spus în cuvântul de învățătură Preasfințitul Episcop Epifanie.

Evenimentul duhovnicesc a marcat încheierea lucrărilor de înfrumusețare cu pictură a lăcașului de cult, realizate, în tehnica fresco, de pictorul Aurel Voicu, din Constanța. De altfel, slujba în sine a reprezentat un demers firesc al acțiunii de reînființare a așezământului monahal de la Ciobănoaia, veche ctitorie voievodală, ridicat de către Doamna Chiajna, soția lui Mircea Ciobanu, domnul Țării Românești. Schitul a fost reactivat în toamna anului 2002, la acea dată, biserica veche de lemn, existentă și astăzi, aflându-se în grija preotului Constatin Moise de la Parohia Zorești, cel care l-a sprijinit pe monahul numit aici, protos. Macarie David, care, până la ridicarea unui corp de casă, s-a nevoit în condiții grele.

Renașterea Schitului Ciobănoaia și dotarea lui cu toate cele necesare bunei viețuiri a obștii de aici a fost posibilă într-un timp scurt, prin efortul comun al unor preoți din imediata vecinătate, precum și cântăreți bisericești din Protoieriile Buzău I, Buzău II și Pătârlagele, coordonați de preoții protopopi, dintre care s-au distins pr. Ștefan Vișan și pr. Gheorghe Furtună. Muncii lor voluntare li s-a adăugat sprijinul financiar al Episcopiei Buzăului și Vrancei și al binecredincioșilor creștini, precum și osteneala Protosinghelului Macarie David care s-a nevoit aici până în 2005, când Schitul Ciobănoaia a fost transformat în așezământ monahal de călugărițe, stareță fiind numită monahia Justina Gheonea.

Comentarii Facebook


Știri recente