Resfințirea ctitoriei boierești din Bacău

Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, va oficia mâine, 3 octombrie, slujba de resfințire a Bisericii ‘Sf. Împărați Constantin și Elena’ din municipiul Bacău, informează „Ziarul Lumina”. Lăcașul de închinăciune a suferit în ultimii ani mai multe lucrări de restaurare și înfrumusețare.

Darnici și generoși au fost boierii moldoveni. În târgul Bacăului, aproape de mijlocul veacului al XIX-lea, Krupenski a pus să se ridice o biserică, apoi, lângă ea, o școală. Pentru ca totul să fie binefăcut, a dăruit și o moșie acestui lăcaș de cult. În timp, lucrurile au cunoscut întorsături nefavorabile, iar astăzi singura avere a Bisericii ‘Sfinții Împărați’ a rămas spațiul sacru și curtea împrejmuitoare. Chiar și așa, memoria înaintașilor a rămas vie, comunitatea ortodoxă din zonă fiind sensibilă la nevoile spirituale ale semenilor. Astfel, la ‘Sfinții Împărați’ lucrările de restaurare și îmbogățire a lăcașului de cult s-au consumat discret și elegant începând din 1999. Numit paroh în anul 1995, părintele Ioan Chiribău a demarat acțiunile firești, înscriindu-și numele, alături de credincioșii parohiei, în rândul celor și-au dedicat o parte din viață slujirii lui Dumnezeu. La început, au fost schele în exterior, apoi în interior. Încet-încet, s-a creionat un șantier cu multe implicații materiale, financiare și sufletești. După 11 ani, parohul de aici a reușit să redea bisericii măreția și splendoarea pe care aceasta le merită. Astăzi, trecătorul ce merge pe strada Mihai Eminescu este atras, poate fără voia lui, de curtea largă, curată, frumos și bine chivernisită, semn al prezenței unor oameni gospodari și cinstitori de cele sfinte.

Școala în care se pregăteau candidații pentru Seminarul de la Socola

Lângă biserică a fost construit și un așezământ social-filantropic, pictat cu măiestrie de Ioan Mihalache, dotat cu toate cele necesare bunei desfășurări a activității menite să-i ajute pe credincioșii parohiei. De altfel, tot ce s-a făcut la Biserica ‘Sfinții Împărați’ însumează eforturi deosebite și dragoste față de valorile creștinătății. ‘S-a consolidat biserica, pictura a fost refăcută sau restaurată, după caz, sfânta masă a fost lucrată din marmură, iar mobilierul, nou, a fost sculptat în lemn. În interior s-a introdus încălzire centrală. De asemenea, s-a înălțat un așezământ social filantropic, un lumânărar, o platformă pentru ceremonii’, a declarat preotul paroh Ioan Chiribău. ‘Toate acestea au fost posibile datorită sprijinului enoriașilor, fondurilor de la Primăria Bacău și de la Ministerul Cultelor’, a mai precizat părintele.

Acum la Biserica ‘Sf. Împărați Constantin și Elena’ tradiția se împletește cu înnoirea firească timpurilor pe care le parcurgem. După cum se cunoaște, lăcașul de cult din Bacău a fost zidit între anii premergători revoluției pașoptiste, respectiv între 1842-1845, iar ctitorii sfântului lăcaș sunt boierii Enachi Krupenski și Anton Bârzu. În urma executării unor lucrări de pictură în anul 1923, după desenele realizate de George Sterian, care au servit mai apoi la pictura Mănăstirii Curtea de Argeș, Biserica ‘Sf. Împărați’ a devenit cel mai frumos sfânt lăcaș din Bacău. În casele din curtea bisericii a fost multă vreme o școală, înființată în 1846, în care se pregăteau candidații pentru primirea în Seminarul de la Socola. Așadar, mâine, la ‘Biserica Bârzului’ va fi mare sărbătoare. Preasfințitul Ioachim Băcăuanul va resfinți ctitoria boierească spre slava lui Dumnezeu și întru binecuvântarea tuturor celor care, sfidând criza, știu că viața spirituală vie rămâne singura referință statornică pentru fiecare dintre noi.

Comentarii Facebook


Știri recente