Resfințirea catedralei din Târgu Mureș

Ierarhii din Mitropolia Ardealului s-au reunit pe 12 august pentru a binecuvânta lucrările de renovare și de înfrumusețare efectuate la Catedrala ‘Înălțarea Domnului’ din Târgu Mureș. Pe lângă sutele de credincioși, au fost prezenți și autorități locale și reprezentanți ai mediului universitar, mulți dintre ei primind distincții și diplome, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Duminica a X-a după Rusalii din acest an va rămâne consemnată în istoria orașului de pe Mureș ca o mare sărbătoare a comunității, un moment unic în viața bisericească a românilor. A fost ziua binecuvântată în care Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu ceilalți ierarhi din eparhiile sufragane, au binecuvântat lucrările de anvergură prin care catedrala mare din oraș a redevenit podoaba lăcașurilor de cult din această zonă. Manifestările au început cu procesiunea ierarhilor, preoților și credincioșilor de la Biserica ‘Buna Vestire’ – catedrala mică, prin centrul orașului, până la catedrala mare, unde au fost întâmpinați de preoții și enoriașii de la cele două parohii. Alături de IPS Mitropolit Laurențiu s-au aflat, la slujba de sfințire, Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

Catedrala a fost înconjurată de cler și credincioși, stropită cu apă sfințită și unsă cu Sfântul și Marele Mir, iar la interior au fost sfințite pictura și icoanele de pe catapeteasmă. A urmat Sfânta Liturghie, iar după citirea Evangheliei, PS Episcop Sofronie a tâlcuit textul biblic în care ne este prezentată minunea vindecării unui lunatic.

Daruri și distincții

IPS Mitropolit Laurențiu a oferit catedralei din Târgu Mureș o raclă cu un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Andrei, mitropolitul Transilvaniei, și a vorbit credincioșilor despre realizările pe plan pastoral și administrativ ale marelui mitropolit din Ardeal. IPS Mitropolit Laurențiu i-a felicitat pe cei doi preoți ai catedralei, pr. protopop Nicolae Gheorghe Șincan și pr. Silviu Negruțiu, oferindu-le cea mai mare distincție a Mitropoliei Ardealului, ‘Crucea șaguniană pentru clerici’.

Mitropolitul Ardealului a cinstit și câteva personalități din Târgu Mureș, oferind distincția ‘Crucea șaguniană pentru mireni’ domnului subsecretar de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, vicepreședintelui Academiei de Științe Medicale din România, acad. prof. univ. dr. Radu Deac, rectorului Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorului Universității ‘Petru Maior’ din Târgu Mureș, prof. univ. dr. Călin Enăchescu, rectorului Universității de Arte din oraș, prof. univ. dr. Sorin Crișan, președintelui Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre, precum și directorului SC Azomureș SA, ing. dr. Mihai Ogrean.

Distincția ‘Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei’ a fost oferită prefectului județului Mureș, Alexandru-Petru Frătean, primarului Dorin Florea, viceprimarului Ionela Claudia Ciotlăuș și altor personalități și oameni de seamă ai comunității.

Alte distincții și diplome de apreciere au venit și din partea IPS Arhiepiscop Irineu. Ierarhul a oferit arhiereilor prezenți engolpioane, cruci și bastoane arhierești, apoi a subliniat, în cuvântul de final, unicitatea acestor momente și a mulțumit tuturor ierarhilor, preoților și credincioșilor pentru prezență și pentru eforturile depuse în acești ani pentru renovarea catedralei din Târgu Mureș.

‘Exprim prețuirea mea sinceră față de părintele nostru, Mitropolitul Laurențiu, care, prin cuvânt și faptă, se face pildă de servire devotată a Bisericii și a neamului. Înalt Preasfinția Sa ține mult ca noi să acționăm în unitate, în sobornicitate, pentru ca Dumnezeul părinților noștri să fie slăvit și poporul lui Dumnezeu de pe aceste meleaguri ale Transilvaniei să nu fie lipsit de grija noastră pastorală. Aceeași prețuire o am pentru toți Preasfințiții ierarhi din Mitropolia Ardealului, care au răspuns la invitația noastră de a fi împreună la memorabila sărbătoare creștinească și românească din orașul Târgu Mureș’, a spus IPS Arhiepiscop Irineu.

Comentarii Facebook


Știri recente