Resfințirea bisericii vechi a Mănăstirii Hodoș-Bodrog

În dimineata zilei de 6 august 2011, Înaltpreasfințitul părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost întâmpinat la Mănăstirea Hodoș-Bodrog de un sobor de preoți ai mănăstirii și ai parohiilor din jurul mănăstirii. Aici a avut loc un eveniment deosebit. După cum ne informează episcopiaaradului.ro, biserica cea veche a mănăstirii, cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, a fost resfințită. Prin purtarea de grijă a părintelui stareț Nestor Iovan, în vechiul locaș s-au executat ample lucrări de restaurare a picturii de către restauratorii Marius Oprea și Adriana Scarlatescu. Cu acest prilej s-au scos la iveală scene care erau acoperite și la baza turlei s-a descoperit anul în care a fost pictată biserica mănăstirii, 1658, și cine a pictat-o, ieromonahul Nicodim.

La praznicul Schimbării la Față a Mântuitorului ea a fost resfințită de către Înaltpreasfințitul părinte arhiepiscop Timotei.

Acest sfânt lăcaș de închinăciune este cea mai veche construcție din ansamblul mănăstiresc datând din a doua jumătate a secolului XIV, respectiv din anul 1370. Construcția bisericii este executată în stil triconc bizantin, stil răspândit în întregul Orient creștin, iar începând din secolul XIV, și în Țările Române.

Pe de altă parte, vechea biserică a Mănăstirii Hodoș-Bodrog este unul dintre cele mai specifice și reprezentative monumente ale trecutului, din domeniul artelor și frumosului, care secole neîntrerupte a fost loc de închinare pentru oamnenii acestor locuri. Biserica cea veche deține importante ansambluri și vestigii de pictură, sculptură, argintării, broderii, care contribuie la perpetuarea marilor tradiții ale culturii și artei românești.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul părinte Timotei a vorbit credincioșilor despre importanța momentului în care o biserică este sfințită.

De asemenea, Înaltpreasfinția sa a spus că „praznicul Schimbării la Față a Mântuitorului ca înnoire a vieții creștine este ilustrat în înnoirea bisericii vechi a mănăstirii, de curând restaurată și acum resfințită”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, precuviosul părinte stareț arhimandritul Nestor Iovan a mulțumit Înalpreasfințitului părinte Timotei și tuturor clericilor și credincioșilor pentru participare la acest eveniment deosebit din viața mănăstirii noastre.

Comentarii Facebook


Știri recente