Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, va oficia duminică, 24 iulie, slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Parohia Boiștea II – Protopopiatul Moinești, a precizat părintele Constantin Gherasim, Inspector în Probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Evenimentul religios reprezintă încununarea efortului făcut de preotul paroh Buguș Ioan care, susținut de credincioșii zonei, a reușit să confere sfîntului lăcaș și împrejurimilor acestuia o imagine deosebită. „În ultimii ani, s-a refăcut pictura bisericii, am fost schimbat mobilierul interior, iar sfînta masă a fost îmbrăcată în marmură. De asemenea, am construit o capelă și un așezămînt social-filantropic lîngă biserică, pavând cu ciment aleile din curte și hotărnicind cu gard toată suprafața lăcașului de cult”, a explicat părintele Buguș.
O altă noutate este realizarea unui muzeu etnografic la etajul superior al așezământului, ce cuprinde materiale vestimentare, cărți și icoane vechi, precum și alte obiecte strînse cu grijă de preotul locului de la oamenii din comună.
„Muzeul etnografic cuprinde obiecte de uz casnic, îmbrăcăminte, icoane vechi și cărți religioase achiziționate în ultimii douăzeci de ani de la credincioșii din zonă. Mi-a venit această idee cînd m-ma dat seama că dețin acasă, de la părinți și de la socri, mai multe lucruri vechi. Apoi, am făcut apel la credincioșii noștri, cărora le-am transmis dorința de a amenaja un muzeu al parohiei în care să păstrăm tot ceea ce înseamnă tradiție și istorie pe meleagurile noastre, dat fiind faptul că obiectele vechi sînt din ce în ce mai rare. De alfel, în anul 2005, cînd a venit aici, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a fost suprins în mod plăcut de acest muzeu. Acum, după aproape 20 de ani, dăm slavă lui Dumnezeu că am reușit să finalizăm și acest spațiu ce constituie un reper al identității noastre românești”, a mai spus părintele Buguș, care slujește în această parohie de 33 de ani.