Resfințirea Bisericii „Sfântul Vasile” din Iași

Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, au oficiat sâmbătă, 13 septembrie 2008, slujba de resfințire a Bisericii „Sfântul Vasile” din cartierul ieșean Nicolina și, mai apoi, Sfânta Liturghie arhierească. Înaltpreasfințitul Teofan și Preasfințitul Calinic au fost întâmpinați de un sobor de peste 40 de preoți și diaconi. Copiii, îmbrăcați în costume naționale, au oferit flori celor doi ierarhi.

Slujba de resfințire a început în jurul orei 8:30, urmată de Sfânta Liturghie. Înaltpreasfințitul Teofan a explicat, în cuvântul său adresat credincioșilor, care este legătura dintre sfințirea unei biserici și Sfânta Cruce: „Am sfințit de dimineață biserica și altarul. Tot ceea ce se petrece în biserică se află sub binecuvântarea Sfintei Cruci. Când se așază temelia unei biserici se așază și o Sfânta Cruce. După ce biserica se construiește, se așază Sfânta Cruce pe turlele ei. Când se sfințește o biserică, toate gesturile, toate mișcările, tot ceea ce se întâmplă și se petrece în ceremonialul sfințirii bisericii este așezat sub semnul Sfintei Cruci. Căci crucea a fost înălțată de arhiereu în diferite momente și în diferite locuri, să fie văzută de tot poporul, să ia aminte tot neamul creștinesc că tot cel care dorește să aparțină Lui Hristos, tot cel care crede în Dumnezeu, tot cel care caută drumul adevărului nu poate să nu privească la Sfânta Cruce, nu poate să nu se raporteze pe sine la Sfânta și dumnezeiasca Cruce, nu poate să nu aibă crucea drept călăuză de-a lungul vieții sale. Întreaga noastră viață ar trebui să fie o viață de cruce”.

După Sfânta Liturghie, părintele Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași II, a citit actul de resfințire al Bisericii „Sfântul Vasile” – Nicolina: „Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, fost Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, lucrările s-au desfășurat între anii 2003-2007 sub îndrumarea preotului paroh Vasile Ungureanu, actualmente preot pensionar. Din 1 ianuarie 2008, fiind numit preot paroh Golinschi Lucian Florin, și acesta s-a implicat în mod activ în definitivarea lucrărilor amintite. Aceste realizări au fost posibile prin jertfa și dăruirea credincioșilor din parohia „Sfântul Vasile” – Nicolina și a altor oameni de bine”. Pentru a răsplăti munca și jertfa fostului preot paroh Vasile Ungureanu, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan i-a oferit acestuia rangul de iconom stavrofor, iar părintelui Lucian Florin Golinschi, rangul de sachelar. „Am hotărât a-i oferi părintelui Vasile Ungureanu, fostul paroh al acestei biserici, cel mai înalt grad bisericesc pe care îl poate primi un preot, de la sfânta Mitropolie, și anume rangul de iconom stavrofor, purtător de cruce, iar pentru părintele Florin Golinschi, primul rang în ierarhia distincțiilor noastre bisericești, și anume rangul de sachelar, cu încredințarea și nădejdea că lucrările vor continua spre alte zone, aici, în incinta acestei biserici”, a mai spus Mitropolitul Teofan.

Biserica „Sfântul Vasile” din cartierul Nicolina a fost ridicată între anii 1795-1829, de către ieromonahul Vartolomeu. În decursul timpului, biserica a fost complet reînnoită între anii 1984-2005. Lucrările de reparații la sfântul lăcaș au fost începute pe 7 februarie 2003, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și au continuat până la sfârșitul anului 2007, când părintele Vasile Ungureanu a ieșit la pensie. Pictura a fost executată de către Costin și Zenaida Răcheriu, în anul 2005.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 214/ 15 septembrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente