Resfințirea Bisericii Sfântul Ștefan – Cuibul cu barză din București

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a resfințit, astăzi, 21 octombrie 2012, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Biserica „Sfântul Ștefan” – Cuibul cu Barză din Capitală. Biserica a primit și al doilea hram: „Duminica Sfinților Români”.

În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Preafericirea Sa a vorbit despre importanța și semnificațiile sfințirii unei biserici pentru viața credincioșilor: „Sfințirea bisericii este o mare binecuvântare și o mare bucurie. Deodată cu sfințirea bisericii se sfințesc și sufletele noastre. De aceea, cu aceeași apă sfințită cu care a fost sfințită biserica se sfințesc și credincioșii. Biserica în Ortodoxie este în general construită în formă de cruce pentru a arăta că noi ne închinăm Sfintei Cruci ca răspuns al nostru la iubirea jertfelnică a Mântuitorului Iisus Hristos și ne închinăm Sfintei Treimi pentru că prin Iisus Hristos, Unul din Sfânta Treime, ni s-a arătat iubirea milostivă, smerită și veșnică a Preasfintei Treimi. Biserica aceasta este învelișul arhitectural al comunității rugătoare. De asemenea, biserica ortodoxă este pictată. Ea este, așa cum spunea Sfântul Gherman Patriarhul Constantinopolului, cerul pe pământ, și noi am adăuga: ca pe pământeni să-i înalțe duhovnicește la ceruri. Biserica este locul în care se întâlnește cerul cu pământul, se întâlnesc generațiile între ele, cele trecute, cele prezente și cele viitoare. Deci, arvuna vieții veșnice se dăruiește numai în Biserică”.

Sfințirea bisericii are loc la aniversarea a 250 de ani de atestare documentară, timp în care au fost necesare ample lucrări de consolidare.

‘În 1986 săpăturile arheologice au arătat că în locul în care a fost construită biserica la început mai erau două fundații de biserici din secolele al XVI-lea și al XVII-lea, iar biserica a fost construită apoi în 1760 de Ecaterina și Șerban Cantacuzino, altul decât domnitorul Șerban Cantacuzino. În 1830 a fost rectitorită de Dona Clucerul și soția sa Zamfira, în forma pe care o vedem astăzi. În anul 1988, în timpul regimului comunist, ea a fost translată 16 m sud și atunci a fost salvată prin translare, dar a fost așezată între blocuri. Această biserică a fost ultima din șirul bisericilor translate în București, celelalte fiind demolate’, a mai spus Patriarhul României.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat slujba Sfintei Liturghii înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Biserica „Sfântul Ștefan” – Cuibul cu Barză se află pe strada Știrbei Vodă din București. Translat de la locul în care fusese ridicat, lăcașul de cult nu mai poate fi observat astăzi nici de pe bulevardul Știrbei Vodă, nici de pe strada Berzei, blocurile din jur reușind să o ascundă în totalitate.

Comentarii Facebook


Știri recente