Resfințirea Bisericii Sfântul Nicolae din parohia doljeană Unirea

Credincioșii din Parohia doljeană Unirea au participat sâmbătă, 12 noiembrie, la slujba de resfințire a Bisericii cu hramul ‘Sfântul Ierarh Nicolae’. Evenimentul a fost binecuvântat de prezența Înalt Preasfințitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, care a săvârșit slujba de sfințire a bisericii și Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Oltenia.

În cuvântul de învățătură, rostit la finalul Sfintei Liturghii, IPS Irineu a subliniat valoarea și locul pe care îl ocupă Sfânta Biserică în existența noastră: ‘Biserica este în esență locul unde ne întâlnim cu Dumnezeu în fiecare duminică și sărbătoare. Numai în Biserică Mântuitorul ne cheamă pentru a ne oferi darurile Sale cele bogate: iubire, bună înțelegere, răbdare în suferință și necazuri’. În continuare IPS Mitropolit a explicat pericopa evanghelică de la Matei 8, 5-13, în care se relatează despre vindecarea slugii sutașului: ‘Din Evanghelia de astăzi – a spus Înalt Preasfinția Sa – învățăm cât de mare este puterea credinței. Ea are la bază smerenia și iubirea față de aproapele, cum spune sutașul: ‘Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperământul casei mele, ci spune doar cu cuvântul și se va vindeca sluga mea’ (Matei 8, 8). După cum vedem, el s-a rugat cu credință și smerenie, nu pentru sine, ci pentru sluga sa. Evident, prin felul său de a se ruga a devenit peste veacuri mesagerul smereniei și model de credință în Domnul nostru Iisus Hristos’. În finalul cuvântului de învățătură, IPS Irineu i-a felicitat pe toți cei care s-au ostenit pentru împodobirea și înfrumusețarea bisericii, oferind părintelui paroh Viorel Dimian rangul de iconom stavrofor.

Biserica ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ din Parohia Unirea, Protoieria Băilești, județul Dolj, a fost ridicată între anii 1893 și 1901. A fost renovată în mai multe rânduri din cauza infiltrațiilor de apă, ce provin din izvoarele subterane pe care este zidită biserica. Ultima restaurare a fost făcută, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire mitropolit Nestor Vornicescu, în anul 1983.

Comentarii Facebook


Știri recente