Resfințirea Bisericii „Sfântul Nicolae” din localitatea Ciurea

Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a oficiat astăzi, 10 octombrie, slujba de resfințire a Bisericii „Sfântul Nicolae” din localitatea Ciurea, Protopopiatul Iași II, informează Constantin Ciofu. Sfânta Liturghie a avut loc în aghiazmatarul parohiei. Credincioșii veniți în număr mare la acest eveniment au trecut prin sfântul altar, au sărutat Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce și s-au rugat în timpul slujbei.

La final, Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul a citit o rugăciune de dezlegare. Părintele protopop Vilie Doroșincă a citit textul distincției de vrednicie prin care Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, i-a conferit părintelui Gheorghe Isachi rangul de iconom. Mai multe persoane care s-au remarcat în sprijinirea lucrărilor au primit distincții de vrednicie. Părintele protopop Vilie Doroșincă a apreciat în cuvântul său implicarea Primăriei Ciurea în susținerea Bisericii „Sfântul Nicolae” dar și a celorlalte sfinte lăcașe din comună. Preasfințitul Calinic Botoșăneanul a explicat apoi rânduiala slujbei de resfințire atât la exteriorul bisericii, cât și la interior.

Lăcașul de rugăciune din Ciurea închinat Sfântului Nicolae a fost ridicat între anii 1904-1909 de către arhitectul italian Carlos Scolari, pe locul unui alt lăcaș de cult din lemn, care, din cauza vitregiilor vremii, s-a dărâmat. În ultimii ani s-au realizat mai multe lucrări de restaurare și reconsolidare atât în interior, cât și la exterior.

Comentarii Facebook


Știri recente