Resfințirea bisericii Sfântul Ioan din Bacău

Biserica „Sfântul Ioan” din Bacău, va fi resfințită duminică, 23 septembrie, de PS Ioachim Băcăuanul, după cum ne-a precizat Pr. Constantin Gherasim, inspector pe probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Lăcașul de închinăciune a fost ridicat de preotul Ioan Moisă și meșteșugarul Ioan Mocanu, la marginea cimitirului de atunci, între anii 1802-1812. Dorința oamenilor a venit după marele cutremur din 1802, când albia Bistriței s-a mutat spre Siret, lăsând în urmă un mare dezastru, ce a afectat inclusiv Biserica Precista, singura existentă la acea dată în Bacău. Fiind lipsiți de un spațiu de rugăciune propice, băcăuanii și-au îndreptat atenția spre această zonă, în care se afla și un cimitir. După zece ani de muncă, Biserica „Sfântul Ioan” a fost construită într-un stil neobizantin, adaptat moldovenesc, având ca ornament vizual impozant la exterior clasicul brâu împletit moldovenesc.

Inclusă printre monumentele istorice de către Nicolae Iorga, sfântul lăcaș a fost scos din listă în anul 1955, pe motiv că era „lipsită de importanță artistică și culturală”, după cum a explicat părintele paroh Vlad Ungureanu. Lovită de vicisitudinile vremurilor, a fost refăcută și repictată de mai multe ori în cele două veacuri de existență, însă perioada cea mai grea avea să fie în perioada comunistă, mai ales ultimii ani, când, alături de colegul său, preotul Popa Nicolae, părintele Ungureanu trebuia să facă față și „euforiei” comuniste care rădea de pe fața pământului tot ce înseamnă istorie.

„Îmi amintesc de faptul că puțin timp înainte de Revoluție, pe locul unde acum se găsește o troiță, veneau muncitorii care băgau țăruși în pământ pentru a face măsurători în vederea construirii unui bloc cu fațada spre strada Războieni. Fiind pe terenul bisericii, seara mă duceam și-i arucam. Mi s-a intentat de către miliție proces verbal de contravenție pentru „distrugerea repetată a țărușilor de trasare a construcției Blocului efectuat de Trustul Local de Construcții Bacău”. Am fost nevoit să ajung în instanță, însă au venit evenimentele din 89 și totul s-a oprit. Blocul nu a mai fost construit, iar biserica a rămas cu vederea dinspre răsărit neacoperită de betoanele comuniste”, a povestit preotul Ungureanu.

Lucrări de restaurare și reînnoire

Puțini băcăuani mai cunosc faptul că actuala intersecție a străzilor Oituz și Războieni, era în urmă cu peste o sută de ani, „un cimitir vestit al orașului în care își dormeau somnul de veci boierii din zonă și alți oameni bogați”, după cum susține istoricul Eugen Șendrea. Între aceștia, la loc de cinste se afla mormântul lui Ionică Tăutu, autorul proiectului primei constituții românești, denumită a „cărvunarilor”. Au invadat însă buldozerele și excavatoarele comuniștilor care au făcut una cu pământul întregul cimitir. Fără a ține cont de vechimea și importanța acestor spații sacre pentru comunitate, au fost ridicate blocuri și brodite străzi. Revenind la biserică, datorită noilor condiții impuse de evoluția demografică, prin eforturile enoriașilor, cu acordul autorităților și sub îndrumarea preotul paroh Vlad Ungureanu, au fost realizate numeroase lucrări de restaurare și înnoire.

„Ajutați de Primăria Bacău, de câțiva sponsori și, bineînțeles de enoriașii parohiei noastre, am reușit în ultimii ani să efectuăm lucrări de extindere. De asemenea, s-a mărit holul de la intrare, s-a extins și s-a modernizat lumânărarul, a fost ridicată o capelă mortuară, a fost schimbată tâmplăria veche din interior, a fost refăcut acoperișul, a fost schimbată dușumeaua, a fost înlocuită catapeteasma, și întreaga arhitectură peisagistică”, ne-a explicat părintele Ungureanu, care îi așteaptă pe toți băcăuanii să ia parte la bucuria duhovnicească a acestei parohii deosebite din urbea Bacăului.

Astăzi la Biserica „Sfântul Ioan” din Bacău, alături de preotul paroh Vlad Ungureanu, mai slujesc preotul Nicolae Popa, preotul Eduard Ungureanu și preotul Marius Popescu.

Comentarii Facebook


Știri recente