Resfințirea bisericii „Sfântul Ilie” din Botoșani

Biserica „Sfântul Ilie” din Botoșani a fost resfințită în Duminica a XII-a după Rusalii, 30 august 2009, de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită în prezența a peste 3.000 de credincioși de către cei doi ierarhi, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Botoșănenii au participat în urmă cu două zile la un eveniment unic pentru Biserica „Sfântul Ilie” din orașul ocrotit de Sf. M. Mc. Gheorghe. Sfântul lăcaș, ridicat între anii 1838-1843, a îmbrăcat straie de sărbătoare în ziua resfințirii lui, slujbă oficiată de către IPS Teofan și PS Calinic Botoșăneanul. Biserica a fost reconsolidată în ultimii ani, fiind înfrumusețată cu o pictură în tehnica fresco, dar și cu alte podoabe. Cei doi ierarhi au fost întâmpinați la poarta bisericii de către pr. paroh Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoșani și de autoritățile locale.

După sfințirea altarului, credincioșii din Botoșani, dar și din ale zone ale județului s-au rugat în biserică și au asistat la slujba Sfintei Liturghii. „Am trecut prin sfântul altar pentru ca Dumnezeu să mă ajute. Este un moment deosebit. Dumnezeu este peste tot, dar în sfântul altar parcă ești mai aproape de El. M-am rugat pentru pruncul meu și pentru sănătatea noastră, a familiei”, ne-a spus Nicoleta Crețu din Botoșani. „Am venit azi la biserică pentru că am credință în Dumnezeu. Am trecut prin sfântul altar, care nu este altceva decât mormântul Mântuitorului, m-am închinat, iar acum voi participa la slujba Sfintei Liturghii”, a declarat Vasile Tomici din Botoșani. „Am simțit o emoție puternică atunci când am trecut prin sfântul altar. M-am rugat pentru sănătatea copiilor și pentru izbăvirea de necazuri. Am venit special pentru a trece prin sfântul altar, dar și pentru a-mi hrăni sufletul cu rugăciunea înălțată către Dumnezeu prin Sfânta Liturghie”, a mărturisit, cu lacrimi în ochi, Virginia Mihai din localitatea Broscăuți, județul Botoșani.

După citirea Sfintei Evanghelii din Duminica a XII-a după Rusalii, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile acestei pericope evanghelice, dar și despre importanța sfințirii unui sfânt lăcaș. „Biserica rânduiește ca, în zi de sfințire, creștinii să intre în sfântul altar pentru a conștientiza și mai puternic că fac parte din preoția împărătească. Apartenența omului la preoția universală a lui Hristos se arată în legătura sa cu parohia de care el aparține. Cu ocazia sfințirii unei biserici, toți manifestăm, într-o formă văzută, că suntem preoții Dumnezeului Celui Preaînalt și trecem cu toții prin fața sfintei mese, spunând că aceasta este izvorul viețuirii noastre pe pământ”, a spus IPS Teofan. La sfârșitul Sfintei Liturghii, pr. protopop Lucian Leonte a mulțumit tuturor pentru prezență. Ctitorii au primit, din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, distincții de vrednicie. „Au fost vremuri când nu s-au construit biserici, dar acum este timpul bisericilor să înflorească. Iată, cu ajutorul credincioșilor râvnitori, s-a reconsolidat și înfrumusețat această biserică. Pe parcursul lucrărilor, PS Calinic Botoșăneanul m-a îndrumat de fiecare dată cu un cuvânt bun”, a amintit pr. protopop. IPS Teofan a apreciat lucrările pe care le-a coordonat pr. Lucian Leonte la Biserica „Sfântul Ilie” și i-a oferit o cruce sculptată în lemn. La rândul său, pr. protopop a oferit Mitropolitului Teofan și PS Calinic Botoșăneanul câte o icoană și o bederniță.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente