Resfințirea bisericii Sfântul Ilie din Bârlad

Credincioșii din municipiul Bârlad și din alte zone ale țării au participat duminică, 17 iulie 2011, la slujba de resfințire a Bisericii ‘Sfântul Ilie’ și ‘Sfântul Vasile cel Mare’, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Moldova. Lăcașul de închinăciune a fost supus în ultimii 15 ani unor ample lucrări de reabilitare și înfrumusețare.

Biserica cu hramurile ‘Sfântul Ilie’ și ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din Bârlad a îmbrăcat ieri veșmântul resfințirii. De dimineață, Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, au fost întâmpinați de soborul de preoți și diaconi. Slujba de resfințire săvârșită de cei doi ierarhi a început la exterior și a continuat în interiorul bisericii. Oamenii au avut bucuria să treacă prin sfântul altar, s-au închinat la sfânta masă, sărutând Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce.

A urmat Sfânta Liturghie săvârșită de IPS Casian și PS Corneliu, alături de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala ‘Gheorghe Cucu’ a preoților Protopopiatului Bârlad, dirijată de pr. Brânduș Ungureanu.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Corneliu și-a exprimat bucuria pentru faptul că Înalt Preasfințitul Casian a fost prezent la evenimentul solemn prilejuit de resfințirea Bisericii cu hramurile ‘Sfântul Ilie’ și ‘Sfântul Vasile cel Mare’. Arhiepiscopul Dunării de Jos a adresat un cuvânt de învățătură în care a amintit de legătura pe care vrednicul de pomenire episcop al Hușilor Iacob Antonovici (care a slujit ca dascăl, diacon, preot slujitor și preot paroh la Biserica cu hramurile ‘Sfântul Ilie’ și ‘Sfântul Vasile cel Mare’) a avut-o cu Eparhia Dunării de Jos. Totodată, Înalt Preasfinția Sa a explicat sensurile Evangheliei din Duminica a V-a după Rusalii. ‘În Evanghelia de azi (n.r. ieri) se vorbește despre întâlnirea Mântuitorului Hristos cu trei categorii de oameni. Prima categorie este cea a oamenilor izolați de ceilalți. Aceștia sunt bolnavi pentru că diavolul întunecă lumina minții lor. Nu există boală mai grea ca aceasta. Omul a devenit lup pentru om’, a spus IPS Casian, care a subliniat faptul că altarul care a fost sfințit ieri este asemenea ‘altarului inimilor fiecărui creștin’. ‘Atunci când se târnosește un altar, se sfințește și altarul inimii. Așa ne-am rugat ca să se sfințească sufletele și trupurile noastre’, a adăugat Arhiepiscopul Dunării de Jos.

‘Cel mai mare ctitor al acestei biserici este credinciosul de rând’

Părintele paroh Vasile Lăiu, protopop al Protopopiatului Bârlad, a amintit în cuvântul rostit câteva aspecte din istoria sfântului lăcaș care a fost resfințit, remarcând dificultățile pe care le-a întâmpinat pe parcursul derulării reabilitării. ‘Suntem prezenți la un moment istoric al Bârladului. În acest sfânt lăcaș a slujit ca dascăl, diacon și preot episcopul Iacob Antonovici. Parohia ‘Sfântul Ilie’ din Bârlad este singura pe care am descoperit-o în Arhivele Statului că are fond de carte special. Acest lucru i se datorează episcopului Iacob Antonovici. Citind acest lucru în trecutul istoric al acestei parohii, mărturisesc că m-a responsabilizat foarte mult. Studiind arhivele parohiale și văzând cât s-a zbătut Iacob Antonovici atât pentru biserica aceasta, cât și pentru Bârlad, am dorit să fac în așa fel încât să redau demnitatea Bisericii ‘Sfântul Ilie’. Cel mai mare ctitor al acestei biserici este credinciosul de rând’, a spus părintele paroh Vasile Lăiu, care a mulțumit tuturor celor care au ajutat și au sprijinit lucrările de reconsolidare și înfrumusețare ale Bisericii cu hramurile ‘Sfântul Ilie’ și ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din Bârlad.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…