Resfințirea Bisericii Sfântul Dimitrie din filia doljeană Nistoi

Bisericuța „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din filia doljeană Nistoi a fost resfințită în Duminica a V-a de după Rusalii. Ceremonialul liturgic a fost oficiat de Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, informează mitropoliaolteniei.ro.

După aproape două secole de la punerea petrei de temelie, Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din satul doljean Nistoi a îmbrăcat haină de sărbătoare, fiind resfințită de IPS Părinte Irineu. Cu acest prilej, sute de credincioși din parohie și din localitățile învecinate au venit aici la rugăciune.

„Trebuie să-i dăruim lui Dumnezeu întreaga noastră viață”

După slujba Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit le-a explicat celor prezenți principalele învățături desprinse din pericopa evanghelică duminicală, referitoare la „Vindecare demonizaților din ținutul Gherghesenilor”. „Fără ajutorul lui Dumnezeu nu am fi în stare să suportăm loviturile și ispitirile vrășmașului diavol. În lupta aceasta, Creatorul nu ne părăsește niciodată. Vedem din Evanghelia de astăzi cum cei doi demonizați erau chinuiți prin morminte și prin locuri pustii, diavolii căutând cu tot dinadinsul să-i omoare. Acest lucru nu a fost îngăduit de Dumnezeu, care i-a întărit și le-a dăruit în cele din urmă vindecare prin puterea Cuvântului Său”. În continuare, Mitropolitul Olteniei i-a îndemnat pe credincioși să aducă mulțumire Părintelui Ceresc pentru toate darurile Sale cele bogate: „De la Dumnezeu ne vin toate darurile. Numai de sus vine ploaia, numai de sus vine lumina, soarele, adierea de vânt care ne răcorește în aceste zile de vară. Nu trebuie oare să stăm în genunchi și să-i mulțumim lui Dumnezeu cu lacrimi pentru atâtea binefaceri? Mai mult decât atât, trebuie să-i dăruim întreaga noastră viață, așa cum spunem la ectenie: «Pre noi înșine și unii pre alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm». Resfințirea acestui sfânt locaș, pe care înaintașii l-au temeluit spre mântuirea noastră în aceste locuri, este un moment cu totul deosebit pentru care trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu. De aceea, ne rugăm Preasfintei Treime să binecuvinteze și să păzească această frumoasă lucrare pentru mântuirea și sfințirea celor ce cu credință se vor închina într-însa”.

Tot în cadrul Sfintei Liturghii, preotul paroh Ion Covei a fost ridicat la rangul de sachelar pentru osteneala depusă în finalizarea lucrărilor.

Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” face parte din Parohia Soceni, localitatea Soceni, județul Dolj. A fost ridicată din lemn la anul 1814. În decursul timpului au fost executate mai multe lucrări de restaurare și reconsolidare.

Comentarii Facebook


Știri recente