Resfințirea Bisericii Sf. Nicolae dintr-o zi din Capitală

În Duminica Mironosițelor, la 29 aprilie 2012, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, se va afla în mijlocul credincioșilor parohiei Sf. Nicolae Dintr-o Zi, din Capitală. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române va oficia slujba de resfințire a bisericii, începând cu ora 09:30, apoi înconjurat de un sobor de preoți și diaconi va săvârși Sfânta Liturghie în lăcașul de cult ocrotit de Sf. Nicolae.

Biserica a fost restaurată și reabilitată de curând. Potrivit pr. Paroh Vasile Ioana, principalele lucrări realizate au constat în consolidarea structurii de rezistență, restaurarea picturii care datează din 1827, a catapetesmei care este adusă de la Viena (1827), a cafasului și a mobilierului; refacerea pavimentului și a tâmplăriei, restaurarea fațadei, înlocuirea turlei existente cu una în stil brâncovenesc, și amenajarea curții interioare.

Sărbătoarea va începe încă din seara zilei de 28 aprilie 2012, la ora 18.00 fiind oficiată Slujba Privegherii (Vecernie, Litie și Utrenie), urmând ca mâine înaintea de slujba de resfințire să fie oficiată, la ora 08:30, Slujba Aghesmei Mici și Acatistul Sf. Ier. Nicolae.

De ce Biserica „Sfântul Nicolae” de lângă Arhitectură se numește „Dintr-o zi” ?

„Această biserică a fost construită pe pământurile Mariei Brâncoveanu. Maria Brâncoveanu atunci când s-a căsătorit a venit cu aceste pământuri ca zestre. Pe aceste pământuri era o bisericuță de lemn făcută de un străbun al Mariei, într-o singură zi. Deci, bisericuța de lemn, datată în 1684, a fost construită într-o singură zi ca Neagoe Postelnicul să ajungă domnitor. El nu a ajuns domnitor însă o strănepoată de-a lui a ajuns domniță”, a mărturisit pr. Paroh Vasile Ioana, Biserica „Sfântul Nicolae” – „Dintr-o zi”, București

Pe locul acestei biserici, mai întâi a fost ridicată o bisericuță din lemn de către fiul negustorului Mihaiu din Târgușor, Neagul. Mica biserică a fost atestată documentar, cu numele ,,Dintr-o Zi’ într-un act de judecată din 5 iunie 1665. Despre ea, cronicarul Radu Greceanu scria că era ,,o bisericuță dă lemnu, mititică foarte și veche dă mai cădea, care să chiema Biserica Dintr-oZi’.

În anul 1702 biserica a fost ridicată din piatră. În 1825, un incendiu a distrus acoperișul bisericii, care a fost refăcut în 1826-1827 în timpul domniei lui Grigorie Ghica al IV-lea (1822-1828). Tot de atunci datează și pictura interioară a bisericii, catapeteasma și diverse alte obiecte de cult.

Din 1911 până în 1945, biserica a fost dată în folosința comunității ortodoxe albaneze din București. În anul 1916, biserica este declarată monument istoric prin Înalt Decret Regal

Banca Națională a României va emite o monedă jubiliară de argint „Biserica Sfântul Nicolae dintr-o zi – 310 ani de existență”, după cum ne informează TRINITAS TV. Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie vor fi transmise în direct de TRINITAS TV.

Comentarii Facebook


Știri recente