Resfințirea bisericii „Sf. Ioan Evanghelistul” de la Mănăstirea Neamț

Biserica „Sf. Ioan Evanghelistul” aflată în incinta cimitirului Mănăstirii Neamț a fost resfințită sâmbătă, 2 mai 2009, de către trei ierarhi din Sinodul Bisericii Ortodoxe Române. Programul liturgic a continuat cu oficierea Sfintei Liturghii în Biserica „Înălțarea Domnului” a Mănăstirii Neamț. La cele două slujbe au participat zeci de pelerini, care s-au închinat în sfântul altar al Bisericii Bogoslovul.

Slujba de resfințire a Bisericii „Sf. Ioan Evanghelistul” (Teologul sau Bogoslovul) din cadrul Mănăstirii Neamț a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și Locțiitor de Episcop al Hușilor, Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Din soborul de preoți au făcut parte și pr. Ionel Roată, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, și pr. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț. La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Teofan a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre restaurarea bisericii resfințite, cât și despre Mănăstirea Neamț și legăturile ei cu spiritualitatea basarabeană. „Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să săvârșim slujba de binecuvântare pentru lucrările care au fost făcute încă de pe vremea Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist, pe când era mitropolit al Moldovei și Bucovinei. S-a lucrat atât la exteriorul bisericii, la acoperiș, cât și în interiorul ei, realizându-se o frumoasă pictură, spre bucuria credincioșilor și a celor care dorm somnul de veci în cimitirul mănăstirii. Mulțumim lui Dumnezeu că iată, în această zi frumoasă, și un grup de basarabeni s-a oprit, în drum spre Mănăstirea Putna, aici, la Mănăstirea Neamț. Ne-am rugat împreună în această sfântă mănăstire, care a avut un rol atât de important pentru întreaga Țară a Moldovei, de la Carpați până la Nistru. Acum 200 de ani, obștea acestei mănăstiri număra 1.200 de călugări basarabeni, ucraineni, ruși, greci și, bineînțeles, din Țara Românească, din Moldova din dreapta Prutului. De aici s-au răspândit ucenicii Sf. Paisie Velicicovschi de la Neamț. Mănăstirea Noul Neamț constituie o podoabă a Basarabiei. Pe vremea Preasfințitul Dorimedont din Basarabia se stabiliseră relații frumoase cu Mănăstirea Neamț”, a amintit Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Cei trei ierarhi amintiți, înconjurați de un sobor de 13 preoți și diaconi, au săvârșit apoi slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur în Biserica voievodală „Înălțarea Domnului” de la Mănăstirea Neamț. Răspunsurile din cadrul Sfintei Liturghii au fost date de corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț. Înaltpreasfințitul Pimen a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificația Evangheliei din sâmbăta a doua după Paști, reliefând în același timp rolul Spovedaniei și al Sfintei Împărtășanii în viața credincioșilor ortodocși. Arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, a mulțumit celor trei ierarhi pentru prezență, aducând alte detalii despre biserica resfințită din cimitirul mănăstirii. „Biserica «Sf. Ioan Evanghelistul» constituie primul sfânt altar în care s-a slujit la Mănăstirea Neamț. Biserica actuală, resfințită astăzi, este al treilea sfânt lăcaș ce s-a construit în sec. al XIX-lea din piatră, cu criptă sau gropniță. După tradiția monahismului răsăritean, călugării se deshumau la șapte ani, osemintele se spălau și se așezau în cripte. Gropnița de la Mănăstirea Neamț este cea mai mare din România, adăpostind 550 de cranii ale cuvioșilor părinți care s-au nevoit în mănăstirea noastră. Biserica «Sf. Ioan Evanghelistul» a fost pictată în frescă între 1999-2003 de pictorii Ioan și Daniela Moldoveanu. De asemenea, sfântul lăcaș a fost reconsolidat și împodobit cu străni”, a menționat arhim. Benedict Sauciuc.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente