Resfințirea Bisericii Răducanu din Târgu Ocna

Câteva mii de credincioși au participat ieri la resfințirea Bisericii ‘Buna Vestire’ – Răducanu din Târgu Ocna, Protopopiatul Onești, județul Bacău. Lăcașul de închinare a primit veșmântul resfințirii de la Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Biserica ‘Buna Vestire’ – Răducanu din Târgu Ocna, Protopopiatul Onești, a fost resfințită ieri de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, în prezența a peste 3.000 de credincioși. Din soborul de preoți au mai făcut parte arhim. Timotei Aioanei, exarhul cultural al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor și mare eclesiarh al Catedralei patriarhale, ca delegat din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și pr. Constantin Alupei, protopop al Protopopiatului Onești. După citirea Sfintei Evanghelii, PS Ioachim Băcăuanul a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre Evanghelia din Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci. Preasfinția Sa a făcut referire la valoarea sufletului, la Sfânta Cruce și la evenimentul prilejuit de resfințirea Bisericii ‘Buna Vestire’ – Răducanu. Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului și Bacăului a subliniat că evenimentul de ieri a însemnat încununarea mai multor ani de muncă și jertfă depuse la restaurarea lăcașului de închinăciune – monument din sec. al XVII-lea. La finalul slujbei, arhim. Timotei Aioanei s-a referit la semnificația sfințirii unei biserici și la binecuvântarea pe care ierarhul o aduce prin slujba târnosirii. În continuare, pr. paroh Ioan Panțîru a prezentat o dare de seamă a lucrărilor care s-au realizat la Biserica ‘Buna Vestire’ – Răducanu din Târgu Ocna. Părintele paroh Ioan Panțîru a mulțumit apoi tuturor celor care au ajutat la reabilitarea lăcașului de închinăciune, evidențiind pe câțiva dintre principalii donatori și susținători ai lucrărilor. ‘Pentru noi, acest moment a însemnat încununarea eforturilor noastre de a reda Bisericii Răducanu strălucirea pe care a avut-o odinioară. A fost o mare binecuvântare și un moment mult așteptat atât de noi, slujitorii, cât și de credincioșii din Târgu Ocna. Putem spune că a fost o mare sărbătoare a orașului pentru că au venit foarte mulți credincioși’, a mărturisit pr. paroh Ioan Panțîru.

Distincție din partea Patriarhului României

Pentru toată osteneala depusă în cei aproape 17 ani, pr. paroh Ioan Panțîru a primit din partea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul distincția de iconom stavrofor. De asemenea, arhim. Timotei Aioanei a oferit părintelui paroh Ioan Panțîru, din partea Preafericitului Părinte Daniel, distincția ‘Sanctus Stephanus Magnus’. ‘Ziua de astăzi (n.r. ieri) a fost o mare sărbătoare în primul rând pentru Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, deoarece cu toții ne-am îndreptat gândurile spre Târgu Ocna. Aceasta pentru că Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a fost prezent în mijlocul preoților și credincioșilor din acest oraș. Biserica ‘Buna Vestire’ – Răducanu a fost resfințită după aproape 17 ani de lucrări de restaurare și reabilitare atât la exterior, cât și în interior. A fost o zi de aleasă trăire duhovnicească pentru că s-a adus slavă lui Dumnezeu pentru toate realizările din ultimii ani. Această biserică a fost îmbrăcată într-o haină nouă, sfântă și curată, întrucât acest sfânt lăcaș s-a degradat după cutremurul din 1977. S-a înlocuit în totalitate acoperișul și s-a refăcut structura. Apoi a fost înnoit mobilierul, potrivit timpului în care a fost construită această biserică. S-a restaurat în întregime pictura, dar și alte obiecte bisericești care se impuneau a fi reînnoite. Au fost prezenți foarte mulți credincioși, mai ales că toți preoții din oraș au slujit în cadrul Sfintei Liturghii, dar și oficialități centrale și locale’, a relatat pr. protopop Constantin Alupei.

Biserică de parohie din 1890

Biserica ‘Buna Vestire’ situată în orașul Târgu Ocna, numita și Răducanu, a fost construită în a doua jumătate a secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea de marele logofăt Ion Buhuș și de un târgoveț bogat ‘cu multe mori pe apa Slănicului’ (după cum mărturisește o inscripție în slavonă din 3 dec. 1711 de pe o lespede de marmură din pridvorul bisericii). Potrivit siteului Protoieriei Onești, până în 1863, la secularizarea averilor mănăstirești a fost unificată administrativ cu fosta Mănăstire Precista de la Ocna (actuala Biserică Precista din Târgu Ocna). La 1 martie 1798, patriarhul Grigorie al V-lea confirmă existența ‘mânăstirii de la Ocna’ sau ‘Precista – Răducanu’ prin numărul mare de egumeni greci sau români confirmați, cât și prin daniile acordate. De-a lungul timpului, mănăstirea a trecut prin multe încercări, unele dramatice, începând cu 1821, când a fost ocupată de un detașament de eteriști și devastată de turci, apoi în 1864, în pericol de a deveni cazarmă. În Primul Război Mondial clădirile anexe au servit drept depozit de muniții și provizii. Între 1843 și 1853, biserica mănăstirii este reparată de arhim. Procopie, iar din 1890 devine biserică de mir, formând o parohie. Nu s-au mai făcut intervenții majore și reparații capitale până în 1996, când s-au demarat, de către preotul paroh Ion Panțîru, în colaborare cu Ministerul Culturii și Cultelor, ample lucrări de conservare și restaurare a bisericii grav avariate de cutremurul din 1977 și aflată în pericol de prăbușire.

Comentarii Facebook


Știri recente