Resfințirea bisericii Parohiei Țuscanii din Vale, Protoieria Buhuși

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului va participa duminică, 10 iulie 2011, la slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Țuscanii din Vale, comuna Bahna, județul Neamț, Protoieria Buhuși, după cum ne-a relatat părintele Gheorghe Bârjovanu, secretarul Protoieriei Buhuși.

Slujba de resfințire va fi săvârșită împreună cu Sfânta Liturghie, fiind prilejuită de restaurarea picturii, precum și renovarea interiorului și exteriorului bisericii. După Sfânta Liturghie, toți credincioșii, bărbați, femei și copii, vor avea prilejul să intre în Sfântul Altar pentru a înălța rugăciune și a săruta Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, urmând să primească târnoseală, pentru a duce la casele lor, ca o amintire a frumosului eveniment de resfințire.

Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din satul Țuscanii din Vale a fost construită între anii 1950-1953, după cum se consemnează într-un document găsit în Sfânta Masă. Astfel, datorită stării degradate în care se afla biserica veche de lemn primită în anul 1808, pe vremea protopopului Iftimie Jipa, de la Parohia Broșteni, în anul 1950 s-a ridicat actualul locaș de cult. Biserica aceasta este tot din lemn și pământ, pe temelie de beton, tencuită pe dinafară pe pânză de răluț. Biserica este în formă de cruce, în stil bizantin, cu o singură turlă, învelită cu tablă. Aceasta s-a făcut cu cheltuiala credincioșilor și a preotului Mihail Turtoiescu. Biserica a fost sfințită de către Preasfințitul Episcop Teofil Herineanul în anul 1953 la data de 1 februarie. Până în anul 1997 biserica a fost filie a Parohiei Broșteni, din acest an, prin ședința Permanenței Consiliului Eparhial este reînființată Parohia Țuțcani începând cu data de 1 iulie cuprinzând satele Țuțcani Vale și Țuțcani Deal.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…