Resfințirea bisericii Parohiei Traian, Slatina

Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, a săvârșit luni, 21 mai 2012, slujba de resfințire a bisericii Parohiei Sfinții Împărați Constantin și Elena din com. Traian.

După Sfânta Liturghie, în cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a istorisit viața Sfinților Împărați Constantin și maica sa Elena, subliniind aportul unic pe care ei l-au adus răspândirii libere a creștinismului: „Sfinții aceștia, numiți în cărțile de cult „întocmai cu Apostolii”, au rămas în conștiința Bisericii, pe de o parte, ca apărători ai credinței, iar pe de altă parte ca modele de conducători. Ei sunt apărători ai credinței acesteia, pe care mulți o găsesc astăzi ca învechită și fără nicio valoare. Dacă Împăratul Constantin a găsit potrivit să dea legi care să favorizeze credința creștină, astăzi acest lucru nu-i mai interesează pe creștinii noștri. Mucenicii și-au dat viața pentru dreapta credință, iar noi nu numai că nu o prețuim și nu o apărăm în fața ereziilor, dar chiar afișăm, de multe ori, indiferență sau chiar dispreț față de ea. Acestea îl fac „Mare” pe Sfântul Împărat Constantin, pentru că a înțeles să prețuiască, să iubească și să apere credința creștină. El a schimbat istoria; a schimbat cursul lumii, lăsând în urma lui un imperiu creștin.

Sfinții prăznuiți astăzi sunt și modele de conducători cu frică de Dumnezeu, chiar dacă au fost oameni politici. Ei nu și-au pierdut rușinea și respectul față de semeni și față de lege. Astfel de conducători ne trebuie și nouă astăzi − cu frică de Dumnezeu și cu dragoste față de Biserica Sa, asemenea Sfinților Împărați Constantin și Elena”.

Pentru efortul substanțial depus la lucrările de restaurare a bisericii din Traian, după cum ne informează episcopiaslatinei.ro, Preasfinția Sa a acordat Diploma de Ctitor Dlui Deputat Eugen Nicolicea (fiul satului), și Distincții de Vrednicie: Părintelui Paroh Cristian Bîrleanu, Preotului Ionel-Dorin Moga, Preotului Sergiu Baroană și Dlui Manager Tudor Mătușa.

Comentarii Facebook


Știri recente