Resfințirea bisericii parohiei Ruși – Valea Mare

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a resfințit duminică, 22 iulie 2012, Biserica ‘Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul’ din parohia Ruși – Valea Mare, Protopopiatul Bacău, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ed. Moldova. În ultimii patru ani, lăcașul de închinăciune a fost supus unui proces de înfrumusețare și consolidare. Părintele paroh Cătălin Acatrinei a primit din partea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul rangul de iconom.

Enoriașii din cele 100 de familii ale satului Ruși – Valea Mare, Protopopiatul Bacău, dar și din satele învecinate au participat ieri la resfințirea bisericii parohiale. După târnosirea lăcașului de închinăciune de către PS Ioachim Băcăuanul, oamenii au trecut prin sfântul altar pentru a se închina sfintei mese. În cuvântul adresat celor prezenți, Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului și Bacăului a evidențiat dragostea enoriașilor din Ruși – Valea Mare față de Biserica lui Hristos. De asemenea, Preasfinția Sa i-a felicitat pe toți cei care au contribuit la repararea și înfrumusețarea bisericii parohiale, îndemnându-i să păstreze în sufletele lor credința ortodoxă pe care au primit-o de la înaintașii lor. Părintele paroh Cătălin Acatrinei a făcut o scurtă dare de seamă, iar pr. Constantin Tomozei, protopop al Protopopiatului Bacău, a mulțumit Preasfințitului Ioachim Băcăuanul pentru prezență și pentru că a binecuvântat lucrările Bisericii ‘Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul’. ‘Prezența credincioșilor a fost numeroasă, întrucât ei nu au mai primit un ierarh în zonă de mai mulți ani. Părintele paroh Cătălin Acatrinei a primit disticția de iconom, iar celor care au susținut lucrările de reabilitare și înfrumusețare li s-au oferit diplome și distincții. A fost o atmosferă deosebită în care ne-am bucurat împreună la acest moment unic din viața unei parohii’, a precizat pr. protopop Constantin Tomozei.

Lucrări de reparații ‘cu banul văduvei’

Biserica parohiei Ruși – Valea Mare datează din anul 1856. În ultimii ani a beneficiat de ample lucrări de restaurare efectuate sub coordonarea părintelui paroh Cătălin Acatrinei. ‘Lucrările de restaurare a bisericii au fost demarate după ce am fost numit în această parohie. Pe lângă reparațiile capitale din interior, necesare datorită vechimii bisericii, am reușit să pictăm și interiorul sfântului lăcaș. De asemenea, cu sprijinul credincioșilor, am schimbat și acoperișul bisericii’, a spus părintele Acatrinei. Lucrările de reabilitare și înfrumusețare au fost întreprinse la Ruși – Valea Mare prin osteneala enoriașilor, majoritatea având o situație materială precară. ‘Cu banul văduvei, localnicii au căutat să ajute biserica din satul lor, locul în care se roagă în duminici și sărbători, sau la alte momente din viața lor. Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a subliniat în cuvântul de învățătură că toți trebuie să avem grijă de casa lui Dumnezeu. Preasfinția Sa a mai adăugat că pe Dumnezeu Îl putem iubi doar prin faptele cele bune’, a amintit pr. protopop Constantin Tomozei.

Comentarii Facebook


Știri recente