Resfințirea bisericii parohiei românești Sf. Nicolae din New York

Parohia Ortodoxă Românească Sfântul Nicolae din Woodside, New York va îmbrăca la 9 decembrie 2012, haine de sărbătoare. Lăcașul de cult ce are ca ocrotitori pe Sf. Nicolae și Sf. Gheorghe va îmbrăca veșmântul resfințirii. Slujba de târnosire va fi săvârșită de ÎPS Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Român al celor Două Americi și Preasfințitul Ioan Casian – Episcop Vicar înconjurați de un sobor de preoți ortodocși din Statele Unite și România.

„Resfințirea Bisericii Sfântul Nicolae este un moment solemn de pioasă recunoștință și prețuire față de ctitorii acestei Biserici și față de toți cei care au păstrat-o, restaurat-o și înfrumusețat-o de-a lungul timpului, dar în mod deosebit resfințirea ei este o slujbă de invocare a harului Preasfintei Treimi, ca această biserică să fie din nou, după consolidare, restaurare și înnoire, casă a prezenței și lucrării Preasfintei Treimi. La această mare sărbătoare vom avea bucuria de a ne închina la icoana Sfântului Serafim de Sarov, adusă de la Biserica Ortodoxă Greacă Adormirea Maicii Domnului, Hamptons, NY și la părticele din Sfintele moaștele ale Sfântului Ierarh Nicolae, Sfântului Nicolae Velimirovici și ale Sfântului Serafim de Sarov”, a spus părintele Marius Dumitrescu.

Programul liturgic dedicat acestui eveniment va începe încă de sâmbătă 8 decembrie 2012, în jurul orei 18:00 fiind oficiată Slujba Privegherii (Vecernia și Utrenia). Duminică 9 decembrie 2012 va fi oficiată Slujba Ceasurilor și Sfințirea Apei începând cu ora 08:00, urmată de Slujba de resfințire a bisericii și de Sfânta Liturghie arhierească.

„După sfințirea bisericii toți credincioșii, bărbați, femei și copii intră pe rând în Sfântul Altar și sărută Sf. Evanghelie, Sf. Cruce și Sf. Masă în care au fost depuse moaște de sfinți mucenici și vor primi bucățele de pânză sfințită, folosită la târnosirea sfântului lăcaș de cult pentru a fi protejați de boli și necazuri. Mulțumim tuturor credincioșilor care de-a lungul anilor au ascultat dorința însăși a lui Dumnezeu de a avea un locaș sfânt si frumos împodobit pentru veacurile ce vor sa vină. Acești creștini ai comunității noatre au jertfit nu numai din prisosul dânșilor, ci chiar și din puținul pe care îl aveau ca să înalțe într-un chip atât de măreț această biserică”, a spus părintele Marius Dumitrescu.

Parohia Sfântul Nicolae a fost înființată în anul 1974 iar lăcașul de cult a fost sfințit întâia oară la 9 decembrie 1984 având ca sfinți ocrotitori pe Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

„În viața popoarelor și a fiecărui om, nimic nu se face fără ajutorul lui Dumnezeu. El îți dă sănătate și spor în toate cele ce tu le faci. De aceea poporul român când începe orice lucru în viață, îsi face mai întâi cu credință semnul Crucii și spune „Doamne ajută!”. Cu acest gând am început și noi, preot și credincioși, să avem o biserică în Woodside, New York. Parohia Sfântul Nicolae a fost înființată în anul 1974 din inițiativa câtorva familii de români ajunși la New York. Acești români de bună credință, părăsindu-și țara, vroiau să țină legătura cu patria mamă, prin biserică. La început slujbele s-au săvârșit într-o capelă închiriată de la presbiterieni, în Manhattan. La 14 ianuarie 1984 IPS Arhiepiscop Victorin l-a numit ca preot paroh pe Arhimandrit Dr. Vasile Vasilachi. Odată cu venirea Părintelui Vasile și cu concursul generos al credincioșilor se cumpără o clădire situată în 45-03 48 Ave, Woodside, NY cu 85.000 $, sumă care în răstimp de șase ani este achitată de credincioși. După cumpărarea casei a început transformarea ei în lăcaș de cult, cu contribuția enoriașilor. Biserica a fost sfințită întâia oară la 9 decembrie 1984 de către vrednicul întru pomenire Arhiepiscopul Victorin și are ca sfinți ocrotitori pe Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, a mai spus părintele Marius Dumitrescu.

După cum a precizat părintele Marius Dumitrescu, de atunci biserica a trecut printr-un vast program de consolidare și înfrumusețare: a fost ridicată catapeteasma cu icoane (1989); s-a făcut acoperiș și turlă nouă, s-au pus patru candelabre noi, s-au instalat sisteme noi de incălzire (1999); s-a făcut iconografia bisericii (2000 – 2004); s-a comandat în țară o Sfântă Masă, o axioniță și patru tetrapoade din lemn de tei, trei vitralii-mozaic, s-a refăcut fațada bisericii, sala socială, holul și s-a înlocuit mocheta veche (2011 – 2012).

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…