Resfințirea Bisericii Parohiei Poiana Buchin din Episcopia Caransebeșului

În Duminica a IX-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a poposit în Parohia Poiana Buchin din Protopopiatul Caransebeș. Cu acest prilej a sfințit și binecuvântat lucrările de înfrumusețare și înnoire a bisericii parohiale, apoi a oficiat, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie, informează episcopiacaransebesului.ro.

Potrivit tradiției populare, Chiriarhul a fost întâmpinat la orele dimineții de către copii și tinerii satului, înveșmântați în straie populare, cu pâine și sare. Fiind un moment deosebit pentru viață comunității, au participat la slujbă autorități locale, copii și tineri, numeroși credincioși și credincioase, foarte mulți dintre aceștia împărtășindu-se cu Sfintele Taine.

Prin jertfa și osteneala credincioșilor, precum și a părintelui paroh Rusalin Bona, biserica parohială cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a fost renovată și înfrumusețată. S-au efectuat lucrări de înnoire în interiorul bisericii, în special asupra Sfintei Mese, precum și în exteriorul acesteia. Biserica a fost târnosită la data de 14 iulie 1936 de către Vasile Lăzărescu primul mitropolit al Banatului, la vremea respectivă fiind episcop al Caransebeșului.

La momentul potrivit Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului a precizat: „ne aflăm astăzi, 14 august 2011, în Parohia Poiana Buchin, pentru a binecuvânta lucrările exterioare efectuate la această sfântă biserică, și pentru a înnoi Sfânta Masă, și nu în ultimul rând, pentru a sluji împreună Sfânta și dumnezeiasca Liturghie. Cu mare bucurie am răspuns invitației dumneavoastră, invitației părintelui paroh, invitației Consiliului Parohial, pentru că întotdeauna când venim aici avem o bucurie sufletească, bucurie duhovnicească, văzând foarte mulți oameni la biserică, văzând foarte mulți tineri și copii la sfânta biserică, și mai ales văzând foarte mulți credincioși apropiindu-se de Sfântul Potir și împărtășindu-se cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. De aceea am socotit de bine, ca în această duminică de august, înainte de Praznicul Adormirii Maicii Domnului, să fim aici împreună, să ne rugăm Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii acestei biserici, să ne rugăm Maicii lui Dumnezeu și tuturor sfințilior, să ne binecuvinteze, să ne ajute, și toți sfinții, în frunte cu Născătoarea de Dumnezeu să mijlocească pentru a noastră mântuire înaintea Tronului Preasfintei Treimi. Vă dorim să aveți cu toții un praznic fericit, Praznicul Adormirii Maicii Domnului, și vă spunem de astăzi, cu o zi înainte, tuturor celor care purtați numele Sfintei Fecioare Maria, Maica Domnului să vă dăruiască sănătate, întru toate bună sporire și să trăiți La mulți și fericiți ani!”.

La finalul Sfintei Liturghii chiriarhul a acordat acte de cinstire părintelui paroh Rusalin Bona, Consiliului Local din Comuna Buchin, Consiliului Parohial din Poiana Buchin, precum și tuturor credincioșilor care s-au implicat activ la renovarea și înfrumusețarea bisericii parohiale. Apoi, potrivit tradiției Bisericii noastre, toți credincioșii au intrat în Sfântul Altar, au sărutat Sfânta Masă și Sfânta Evanghelie, au fost miruiți cu undelemn sfințit și stropiți cu apă sfințită, iar pe urmă au primit din partea ierarhului anaforă și iconițe cu Praznicul Adormirii Maicii Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente