Resfințirea bisericii parohiei ieșene Probota

Credincioșii din mai multe zone ale Moldovei s-au bucurat împreună la resfințirea Bisericii cu hramurile ‘Sfântul Mare Mucenic Mina’ și ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din parohia Probota, Protopopiatul Iași 1. Încă de la primele ore ale dimineții, oamenii au venit spre sfântul lăcaș pentru a asista atât la slujba de târnosire, cât și la Sfânta Liturghie, săvârșite de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Pe timpul slujbei de resfințire, oamenii au umplut biserica parohiei Probota, în așteptarea momentului în care vor trece prin sfântul altar pentru a săruta sfânta masă. Părintele Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iași 1, i-a îndemnat pe cei prezenți ca în momentul în care vor trece prin dreptul sfântului jertfelnic să-și aducă aminte de cei dragi și să-i pomenească ‘în inimile și în sufletele’ lor.

‘Prima grijă a Mântuitorului Hristos a fost să-i vindece pe oameni’

Pe o scenă special amenajată în curtea sfântului lăcaș a fost oficiată Sfânta Liturghie de către PS Calinic Botoșăneanul, alături de un sobor de preoți și diaconi, potrivit Ziarul lumina, Ed. Moldova. Deși temperaturile au fost ridicate, credincioșii au fost împreună rugători cu slujitorii sfântului altar timp de câteva ceasuri. Episcopul-vicar al Eparhiei Iașilor a citit la final o rugăciune de dezlegare. Părintele paroh Ioan Pralea a primit rangul de iconom stavrofor, iar persoanele care s-au remarcat în susținerea lucrărilor de renovare și înfrumusețare a bisericii parohiale au primit distincții de vrednicie. Din încredințarea Preasfințitului Calinic Botoșăneanul, protos. Iustin Neagu, misionar de caritate la Biserica ‘Schimbarea la Față a Domnului’ – Socola, a adresat cuvântul de învățătură. ‘Duminicile de după Paști arată roadele duhovnicești care au decurs din faptul Învierii. Aceste duminici vor să arate razele care decurg din lumina și căldura Învierii. Prima grijă a Mântuitorului Hristos a fost să-i vindece pe oameni. Din aceasta face parte chiar pogorârea la iad. Prima grijă a Mântuitorului Hristos după Înviere a fost pogorârea la iad, de unde i-a salvat pe Adam și Eva. Viața lui Iisus nu s-a încheiat cu moartea și răstignirea pe cruce, ci cu biruința vieții asupra morții, a luminii asupra întunericului, a binelui asupra răului, a lui Dumnezeu asupra satanei și a raiului asupra iadului. Coborârea lui Dumnezeu la neamul omenesc este o faptă foarte mare’, a explicat protos. Iustin Neagu.

‘Sfânta masă simbolizează mormântul Mântuitorului’

Părintele protopop Toma Gradinaciuc a remarcat că sfințirea unei biserici este un eveniment cu totul deosebit într-o comunitate, întrucât se adună în rugăciune ierarhul, preoții, diaconii și credincioșii. ‘Biserica suntem noi toți, ierarhi, preoți și credincioși, care formăm trupul Mântuitorului Hristos. Atunci când venim la sfânta biserică, și Mântuitorul Hristos este în mijlocul nostru. În această frumoasă zi, ne-am învrednicit de multe daruri de la Dumnezeu. Cei care au trecut prin sfântul altar pentru a se închina sfintei mese sunt asemenea celor care merg la Ierusalim pentru a cinsti mormântul Domnului Hristos. Sfânta masă simbolizează mormântul Mântuitorului și tron ceresc’, a subliniat pr. protopop Toma Gradinaciuc, care a apreciat lucrarea frumoasă din parohia Probota.

Părintele paroh Ioan Pralea a amintit, în cuvântul rostit, de lucrările care s-au realizat de-a lungul timpului la biserica parohiei Probota, la casa parohială și cea socială. ‘Nu avem dovezi că biserica parohiei noastre să mai fi fost sfințită vreodată, în piciorul sfintei mese negăsindu-se nici un act de sfințire, ci doar cutiuța cu sfintele moaște. Din anul 1998 la sfântul lăcaș resfințit astăzi (n.r. ieri) s-au făcut mai multe lucrări de construcție și reparație, fiind ridicată o casă socială’, a spus pr. paroh Ioan Pralea, care a mulțumit celor care au sprijinit lucrările ce s-au realizat în parohia Probota. PS Calinic Botoșăneanul a adresat un cuvânt credincioșilor în care a vorbit despre Învierea Mântuitorului, apoi a transmis binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Comentarii Facebook


Știri recente