Resfințirea bisericii Parohiei Humosu – Sirețel din Protopopiatul Pașcani

Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a resfințit, ieri, 15 iulie 2012, Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din parohia Humosu – Sirețel, Protopopiatul Pașcani. Pe un podium special amenajat a fost oficiată apoi Sfânta Liturghie de către PS Calinic Botoșăneanul, alături de un sobor de preoți și diaconi, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

După cum a relatat pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Pașcani, cu acest prilej s-au citit rugăciuni pentru ploaie. Episcopul-vicar al Eparhiei Iașilor a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre ritualul sfințirii unei biserici și despre semnificațiile Evangheliei din Duminica a VI-a după Rusalii. Părintele paroh Ionuț Ailincăi a primit rangul de iconom stavrofor, iar celor care au sprijinit lucrările de construcție din parohia Humosu li s-au oferit distincții de vrednicie. La acest moment de sărbătoare au participat peste 1.500 de credincioși care au trecut prin sfântul altar pentru a se închina sfintei mese.

‘Cei mai mulți credincioși din parohia Humosu au o condiție materială scăzută pentru că nu au surse deosebite pentru traiul de zi cu zi. În acest sat, în anul 1985, părintele Romeo Vitel a construit, prin curaj și încredere în Dumnezeu, o biserică. După anul 1998, filia Humosu a parohiei Slobozia a devenit parohie de sine stătătoare. În urmă cu șase ani a fost numit un preot tănăr, cu mult curaj și cu multă încredere în capacitatea slujirii preoțești, părintele Ionuț Ailincăi. Noul paroh a depus o activitate duhovnicească și administrativ-gospodărească prin faptul că a ridicat o casă parohială și un așezământ social. Părintele Ionuț Ailincăi s-a ocupat de pictarea bisericii în tehnica frescă, de împodobirea cu o nouă catapeteasmă și cu obiecte de cult. De asemenea, au fost reparate exteriorul și acoperișul, totul fiind îmbrăcat într-o haină nouă. Cea mai mare parte a celor care au contribuit la aceste lucrări au fost credincioși din Pașcani, Suceava și din alte localități învecinate’, a spus pr. protopop Pavel Postolachi.

Comentarii Facebook


Știri recente