Resfințirea Bisericii Parohiei Halânga din Episcopia Severinului și Strehaiei

În Duminica a XXI-a după Rusalii, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a oficiat slujba de resfințire a bisericii din Halânga cu hramurile „Pogorârea Sfântului Duh” și „Sfântul Ierarh Nicolae”, informează episcopiaseverinului.ro.

Biserica din satul Halânga, așezată pe malul râului Topolnița, a fost construită în anii 1920-1930 și sfințită în data de 12 octombrie 1930 de către PS Vartolomeu, Episcopul Râmnicului Noului Severin. Între anii 2006-2010, sfântul locaș a trecut prin ample lucrări de restaurare. Astfel, cu sprijinul Primariei Izvorul Bârzii, a Secretariatului de Stat pentru Culte și prin bunavoința unor oameni inimoși, s-a reușit schimbarea tâmplariei, restaurarea picturii și refacerea tencuielii. De asemenea, a fost construită o nouă clopotnița în curtea bisericii și a fost achiziționat un clopot nou.

Sute de credincioși veniți de prin părțile locului au participat cu evlavie la resfințirea lăcașului de închinare și la Sfânta Liturghie Arhierească. Preasfințitul Nicodim a binecuvântat acest nou început al bisericii prin arhierească slujire, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de încheiere, Părintele Episcop a arătat că enoriașii trebuie să se bucure pentru că au ajutat la restaurarea bisericii construite de bunicii și străbunicii lor, subliniind și starea de fapt a multor altor biserici din Mehedinți care au nevoie de îngrijire.

Părintele paroh Marius Porumbel a mărturisit că lucrările nu au fost deloc ușoare: „A fost greu să izbutim în ceea ce ne-am propus, dar am urmat cuvintele și pildele Sfinților Părinți de a împleti munca cu rugăciunea. Am avut de partea mea și tinerețea și dorința de a realiza pentru Dumnezeu ceva frumos, dar alături mi-au stat și ceilalți părinți și frați întru slujire, care au mai multă experiență. Dar, bineînțeles că succesul s-a datorat numai prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu. ”

La evenimentul liturgic a participat și părintele Boian Alexandru, protopop de Malainița, preot al românilor din Valea Timocului, Serbia.

Pentru eforturile depuse, Preasfințitul Nicodim a acordat gramate de recunoștință persoanelor și oficialităților care prin muncă susținută au ajutat la restaurarea bisericii, iar părintele paroh Marius Porumbel a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor.

Comentarii Facebook


Știri recente