Resfințirea bisericii parohiei Dumbrava

Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a resfințit duminică, 13 noiembrie, Biserica ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’ din filia Dumbrava a parohiei Românești, Protopopiatul Rădăuți, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Slujba din filia Dumbrava a reprezentat încununarea eforturilor depuse timp de doi ani la reabilitarea lăcașului de cult.

Credincioșii din filia Dumbrava a parohiei Românești, Protopopiatul Rădăuți, dar și din alte parohii au participat, în urmă cu două zile, la resfințirea Bisericii ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’. Înalt Preasfințitul Pimen a fost întâmpinat de dimineață de enoriașii îmbrăcați în costume naționale. Târnosirea lăcașului de cult a fost urmată de Sfânta Liturghie, oficiată de Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pe un podium special amenajat. ‘IPS Pimen a vorbit credincioșilor despre semnificațiile Evangheliei din Duminica a 25-a după Rusalii, în care se relatează pilda samarineanului milostiv. Înalt Preasfinția Sa este foarte apropiat de cei săraci, acordându-le mereu un ajutor. Miezul predicii a fost legat de milostenie și de ajutorarea celor săraci. În același timp, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a accentuat importanța Sfintelor Taine care sunt o mângâiere pentru cei aflați în suferință sau căzuți în păcate. IPS Pimen a fost impresionat de faptul că puținii credincioși, alături de binefăcători, au reușit să realizeze o lucrare frumoasă la biserica lor, atât în interior, cât și în exterior. Astfel, a fost scoasă în evidență fapta de milostenie a celor care au sprijinit lucrările de construcție’, a relatat pr. Petru Lupăștean Barfă, protopop al Protopopiatului Rădăuți.

Biserica ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’ datează din anul 1872, fiind ctitorie a lui Vasile Zorniciuc. Părintele paroh Marius Balan a explicat că nu există date despre sfințirea acestui sfânt lăcaș. ‘Ultimele date pe care le avem sunt din anul 1955, când lăcașul de cult a fost resfințit de vrednicul de pomenire mitropolit Sebastian Rusan. Între anii 2009-2011, prin dragostea credincioșilor și a unor oameni de bună credință din satul Bosanci, s-au realizat lucrări de renovare a bisericii. De asemenea, s-a ridicat o casă socială pentru agapele frățești. Filia Dumbrava a parohiei Românești este misionară, având 50 de case’, a spus pr. paroh Marius Balan.

Comentarii Facebook


Știri recente