Resfințirea bisericii parohiei Crețeștii de Sus, protopopiatul Huși

Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, a resfințit duminică, 28 august, Biserica ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din parohia Crețeștii de Sus, Protopopiatul Huși, după cum informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

Enoriașii din parohia Crețeștii de Sus, Protopopiatul Huși, au trăit clipe de înălțare duhovnicească în urmă cu două zile, când le-a fost binecuvântată osteneala din ultimii opt ani. Preasfințitul Corneliu a fost întâmpinat de soborul de preoți, care a săvârșit slujba de resfințire și Sfânta Liturghie. Din soborul de preoți a făcut parte și pr. Ioan Petru, protopop al Protopopiatului Huși, care ne-a relatat că ‘la momentul liturgic cuvenit tânărul diacon Valentin Stroe a fost hirotonit preot pe seama parohiei Stroești’.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Corneliu a explicat Evanghelia Duminicii a XI-a după Rusalii, arătând că ‘pilda iertării a fost luată din viața de zi cu zi, căci nimeni nu este fără de păcat și toți au nevoie de iertare’. ‘Această pildă capătă un sens spiritual când ne raportăm la Dumnezeu. Noi, oamenii, suntem datori lui Dumnezeu, El ne iartă, căci El este bun, milostiv și iubitor de oameni. Noi, când ne rugăm, să cerem lui Dumnezeu să ne ierte greșelile noastre, dar și noi să le iertăm pe ale greșiților noștri’, a explicat Episcopul Hușilor.

Sfântul lăcaș de la Crețeștii de Sus a fost ridicat în anul 1836, iar în 1856, din cauza unor probleme de rezistență, a fost rezidit din cărămidă. În anul 1977, biserica a fost afectată de alunecările de teren, făcându-se consolidări interioare și exterioare. Tot atunci s-a atașat lăcașului de închinăciune pridvorul, clopotnița și turnul.

‘Între anii 1986-1989, prin donația făcută de familia Benghiuș, a fost renovată: s-a turnat o nouă fundație și s-au armat pereții. Între anii 2003-2011 s-au refăcut treptele de la intrarea în biserică, s-a pictat în tehnica al secco, s-a zidit în sfântul altar o nouă sfântă masă, s-a înlocuit catapeteasma, s-a schimbat acoperișul care are stilul moldovenesc, s-a ridicat o clopotniță. De asemenea, lăcașul de închinăciune a fost dotat cu obiectele necesare slujirii sfintelor slujbe’, a declarat pr. paroh Aurelian-Ciprian Tacu.

Lucrările de reparație din ultimii opt ani au fost realizate la îndemnul Preasfințitului Corneliu, fiind coordonate de pr. paroh Aurelian-Ciprian Tacu. ‘Munca preotului paroh, a donatorilor, a credincioșilor a fost încununată de resfințirea bisericii de către Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcop al Hușilor’, a spus pr. protopop Ioan Petru.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei şi Romanaţilor

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează sâmbătă primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei.  Patriarhul Daniel i-a transmis PS Sebastian un mesaj de felicitare. Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în…