Resfințirea bisericii Parohiei Călmățui din județul Galați

Credincioșii Parohiei Călmățui, Protopopiatul Covurlui, județul Galați, au participat duminică, 21 octombrie 2012, la resfințirea bisericii parohiale din localitate, aflată sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Slujba a fost săvârșită de către Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a oficiat și Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți din administrația eparhială și din parohiile învecinate, în prezența unui impresionant număr de credincioși din parohie și nu numai, informează Ziarul Lumina. Tânărul teolog Spiridon Calapod a primit hirotonia întru diacon.

Copiii participanți la programul catehetic ‘Hristos împărtășit copiilor’ au oferit răspunsurile liturgice, alături de credincioșii prezenți, într-o frumoasă cântare omofonă, iar la final au prezentat și un scurt moment artistic.

În încheierea slujirii liturgice, IPS Arhiepiscop Casian a oficiat la cavoul ctitorilor ridicat de Academia Română slujba Parastasului. Pentru merite deosebite, preotul paroh Dorinel Ciobanu a primit rangul de sachelar. Evenimentul s-a încheiat cu tradiționala agapă creștinească, membrii Consiliului și Comitetului parohial pregătind pachete cu alimente pentru 550 de persoane, atât credincioși participanți, cât și persoane bolnave, nedeplasabile, aflate în evidențele speciale ale parohiei.

Adevărat centru filantropic la Călmățui

Localitatea Călmățui a luat naștere la începutul sec. al XIX-lea, prin strămutarea locuitorilor satului Brehoaia pe actuala vatră a localității. În aceste condiții, biserica din Brehoaia, ridicată în anul 1809, a fost dărâmată și reconstruită la Călmățui, lucrările de construcție fiind finalizate în anul 1826, prin străduința proprietarului moșiilor din apropierea acestor localități, Alexie Anastasiu (1801-1868).

După moartea lui Alexandru Anastasiu proprietatea a fost moștenită de către Dimitrie (Tache) Anastasiu, nepotul său, prefect de Tecuci între anii 1878 și 1898 și senator de Covurlui, Tutova și Tecuci, important om politic, dar și unul dintre marii filantropi ai regiunii din vremea sa, ctitor a două școli în orașul Tecuci, proprietar al moșiei și conacului de la Țigănești.

În testamentul său, Tache Anastasiu a lăsat întreaga avere Academiei Române, care a ridicat în apropierea bisericii, prin fundația ce purta numele ctitorului, o școală de opt clase și un internat în care copiii din Călmățui și Grivița primeau învățătură, îmbrăcăminte și întreținere gratuită, iar cei merituoși erau îndrumați către studii superioare. În curtea bisericii, Academia Română i-a zidit ctitorului un cavou de marmură albă și o cruce neagră din marmură de Carrara, cu o înălțime de 4,5 m.

Biserica a fost pictată în tehnica ‘al secco’, cu pigmenți de apă, în stilul secolului al XIX-lea de un zugrav necunoscut, iar catapeteasma, de mare valoare artistică, confecționată din lemn de esență tare a fost sculptată cu mare finețe.

După anul 2000, au fost demarate ample lucrări de consolidare și reparații la interior și exterior. Catapeteasma a fost complet restaurată de către Sandu Stoleru, iar pictura a fost la rândul ei restaurată de Petru Tulei.

În imediata apropiere s-a construit o sală social-filantropică destinată elevilor care participă la programele catehetice ce se desfășoară în parohie.

Lucrările au fost permanent îndrumate de pr. Gelu Bădărău, iar din anul 2006 de noul paroh, pr. Dorinel Ciobanu, ajutați de membrii Consiliului și Comitetului parohial, de jertfelnicii credincioși și cu sprijinul autorităților locale.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…