Resfințirea bisericii parohiei Brezoi I din județul Vâlcea

Credincioșii de pe pitoreasca Vale a Lotrului, din localitatea vâlceană Brezoi, au primit astăzi, 25 noiembrie, în Duminica a XXX-a după Rusalii, vizita Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului. Evenimentul a fost marcat de săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii în sobor de preoți și diaconi și de resfințirea bisericii parohiale „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din localitate, după ce lucrările de consolidare și restaurare ale picturii au fost finalizate, informează arhiram.ro.

După Sfânta Evanghelie, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică citită și i-a felicitat pe părinții slujitori Daniel Preoteasa și Vasile Marian Chima împreună cu consiliul și adunarea parohială pentru finalizarea lucrăilor de consolidare și înfrumusețare a bisericii parohiale.

Pentru activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească desfășurată în cadrul parohiei, Chiriarhul locului le-a fost conferit părinților Daniel Preoteasa și Vasile Chima titlul onorific de iconom stavrofor. La rândul lor cei doi părinți i-au mulțumit Părintelui Arhiepiscop pentru vizita și binecuvântarea arhierească oferită credincioșilor parohiei Brezoi I.

După Sfânta Liturghie, un grup de elevi de la Liceul Teoretic și Școala Nr.1 din Brezoi sub îndrumarea doamnei institutor Cristina Pintea, au susținut un program de cântece și poezii religioase dedicat evenimentului.

La final, a fost lansată monografia Parohiei „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” Brezoi I, scrisă de către părintele Paroh Daniel Preoteasa și soția sa Ana-Maria.

Răspunsurile la strană au fost oferite de către grupul „Concerto” din Râmnicu Vâlcea.

La acest eveniment important din viața comunității Brezoi au luat parte oficialități de stat, locale și centrale, preoți și numeroși credincioși din oraș, dar și din împrejurimi.

Biserica cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Parohia Brezoi I, situată în centrul Brezoiului „pe Pod”, a fost construită din zid lângă Biserica din lemn situată în Cimitirul parohial.

Locașul de cult de pe strada Panduri a fost construit în formă de corabie, din zid de piatră, beton și cărămidă, cu turla din beton armat și acoperită cu tablă galvanizată între anii 1888 și 1896 de către „moșnenii brezoieni” prin stăruința preotului Florea Marinescu, în timpul P.S. Ghenadie Enăceanu, Episcop al Râmnicului Noul Severin.

În ianuarie 1933, Nicolae Borchină, fost mare comerciant în Brezoi, lasă, prin testament, jumătate din averea sa bisericii, care includea, pe lângă alte bunuri, și o casă în centrul orașului, devenită casă parohială.

Între anii 1933 și 1938, biserica a fost restaurată în întregime (s-a adăugat tinda și s-a pictat din nou în ulei, în stil tătărăscian, de către pictorii Iliescu și Pantzel), de aceiași moșneni, la stăruința preotului Nicolae Ionescu, în timpul arhipăstoririi Î.P.S. Nifon Criveanu, Mitropolit al Olteniei, fiind sfințită în anul 1938.

În decursul anilor, datorită umidității terenului, o parte din tencuială a căzut (pe o înălțime de aproximativ 2 m) iar pictura s-a deteriorat, fiind afumată și întunecată. De aceea, în anul 1967, la stăruința preotului Virgil Popescu și cu cheltuiala enoriașilor, s-a dat tencuiala jos pe toată lungimea zidurilor interioare, precum și din tindă, s-a tencuit din nou, s-a făcut o pictură în frescă pe această porțiune și s-a restaurat toată pictura din biserică de către pictorul Ion Diaconu și cu ajutorul prof. Gh. Surdu; totodată, s-a reparat și acoperișul bisericii, înlocuindu-se tabla ruginită, fiind apoi vopsită; succesorul său, preotul Dumitru Marinescu reface clopotnița.

În anii 1995 și 1996, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gherasim, astăzi Arhiepiscopul Râmnicului, și cu purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, s-a restaurat pictura acestei biserici la inițiativa preotului Gheorghe Popa, de către enoriașii bisericii și cu ajutorul domnilor Constantin Roibu și Vasile Măndică. Între anii 1997 și 1998 a fost renovat și exteriorul bisericii, adăugându-se și medalioane de sfinți pe partea superioară. De asemenea, s-a vopsit tabla bisericii, s-a betonat aleea de la intrare, au fost înlocuite porțile, și s-au construit diferite anexe (magazie de lemne, bucătărie și toaletă), s-au realizat diferite îmbunătățiri în locașul de cult (lambriuri în altar, mochetă în biserică, centrală termică și geamuri termopane) și s-a renovat casa parohială.

Din martie 2010, odată cu venirea preoților Daniel Preoteasa Daniel, paroh și Vasile Marian Chima, preot II, s-a constriut un lumânărar în curtea bisericii, pentru a se feri pictura din tindă de degradare și s-au realizat diferite reparații în interiorul bisericii și la sistemul de iluminat.

În anul 2012, s-a schimbat tabla de pe acoperiș, și a fost spălată și restaurată pictura interioară și exterioară. Lucrările efectuate la această biserică au fost realizate cu sprijinul substanțial al doamnei Mioara Sincelescu, precum și al obștei moșnenilor brezoieni, al enoriașilor și al Primăriei Orașului Brezoi.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…