Resfințirea bisericii parohiale din Urșani-Horezu

În Duminica a XIX-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie în mijlocul credincioșilor din parohia Horezu II – Urșani, județul Vâlcea. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a târnosit și biserica parohială din localitate, după ce lucrările de consolidare și restaurarea ale picturii au fost finalizate, după cum informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Sute de credincioși au venit astăzi în orașul Horezu, pentru a participa la slujba de resfințire a bisericii parohiale cu hramurile „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” și „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul Urșani. Evenimentul a început de sâmbătă seara cu slujba Vecerniei. Astăzi, slujba de resfințire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

După Sfânta Evanghelie, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat pericopa evanghelică, iar după slujbă l-a felicitat pe părintele paroh Constantin Mănescu, pentru activitatea pastorală și administrativă din parohie, conferindu-i titlul onorific de iconom stavrofor. „Biserica pe care am resfințit-o astăzi din parohia Urșani, este o biserică istorică ce are peste 200 de ani, fiind ctitorită de vătaful Ioan Popescu Urșanu, ctitor a aproape 40 de biserici, aici în Vâlcea și în alte locuri din Oltenia. Este prima slujbă de resfințire, după slujba de târnosire care a avut loc în anul 1805. Mulțime de preoți, credincioși, oameni de cultură și autorități au venit să cinstească astăzi, mai ales lucrarea înaintașilor, dar și contribuția celor de astăzi, care au făcut posibilă restaurarea și conservarea picturii și a bisericii în amsamblu. Este o pictură foarte frumoasă, o biserică monument istoric ce se încadrează în bisericile parohiale din Arhiepiscopia noastră, bijuterii ale patrimoniului bisericesc și cultural, ce încântă și dau atât țării cât și lumii un semn că înaintașii noștri au fost iubitori de țară dar mai ales iubitori de biserică… „, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul.

La acest eveniment au mai luat parte Părintele Vintilă Sărdărescu, Consilier Economic în cadrul Mitropoliei Olteniei, Părintele Marin Ion, Protoiereu de Horezu, reprezentanți ai autorităților locale și de stat, preoți, istorici, oameni de cultură, jurnaliști și numeroși credincioși din parohie și din împrejurimi.

Manifestarea a fost organizată de către Parohia Horezu II – Urșani și Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniul Național Vâlcea, sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului.

Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” – Urșani

Biserica cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” și „Sfântul Ioan Botezătorul”, în pronaosul căreia se odihnesc rămășițele pământești ale lui I. G. Duca, a fost construită din ințiativa vel vistiernicul Ion Popescu Urșanu, vătaf de plai la Horezu, ajutat financiar de fruntașii satului Urșani, în anul 1800. Vătaful Ioan Urșanu este ctitor și la bisericuța din Viorești și cea de la Cociobi-Slătioara.

După cum arată și pisania, biserica a fost ridicată în zilele domnitorului Constantin Moruzi, cu blagoslovenia Prea Sfințitului Nectarie, Episcopul Râmnicului. La construirea edificiului și-au adus contribuția numeroși locuitori ai satului, reprezentați în amplul tablou ctitoricesc pictat pe pereții de vest, sud și nord ai pronaosu¬lui cu textele explicative aferente. Tabloul votiv cu 40 de personaje poartă următoarea însemnare: „Aceste ce se numesc prisoase au ajutorat cine cu ce au putut, mai mult cu alergătura”. Zugravii de la Urșani sunt Preda zugravul din Gorj, Milcu zugravul, Gheorghe ucenicul și Dinu zugrav din Dolj, pictura fiind realizată în perioada 1805-1806.

Despre ctitoria țăranilor de la Urșani, academicianul Răzvan Theodorescu spunea: „Urșani – acest templu al libertății țărănești, al mândriei țărănești. Am spus întotdeauna străinilor – străinilor din specialitatea mea – care vor să înțeleagă ce este România și cum a devenit România modernă: Duceți-vă la Urșani ! Intrați în acel pronaos în care 40 de Ioni, Vasili, Grigore, Patru și alții, arătați numai cu prenumele, au luat locul voievozilor, care te-nconjoară, te-nvăluiesc parcă”, a spus Florin Epure, directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniul Național Vâlcea.

Comentarii Facebook


Știri recente