Resfințirea bisericii parohiale din Țuscanii din Vale, Protopopiatul Buhuși

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a resfințit duminică, 10 iulie, Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din parohia Țuscanii din Vale, Protopopiatul Buhuși, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Pentru osteneala depusă, părintele paroh Constantin Pletea a fost proherisit sachelar.

Enoriașii din Parohia Țuscanii din Vale, Protopopiatul Buhuși, l-au avut în mijlocul lor în Duminica a IV-a după Rusalii pe Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, care a venit să binecuvânteze osteneala lor, care a constat în reconsolidarea și reînfrumusețarea lăcașului de închinăciune în care se roagă. În cadrul Sfintei Liturghii, care a fost precedată de slujba de resfințire, Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului și Bacăului a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în care a apreciat râvna celor 100 de familii din parohia Țuscanii din Vale de a reabilita biserica din satul lor. ‘Enoriașii din parohia Țuscanii din Vale sunt puțini la număr, dar devotați Bisericii și credinței străbune, aceasta reieșind și din faptul că aici nu sunt alte culte religioase. Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a scos în evidență calitățile lor morale și gospodărești”, a relatat pr. Vasile Cozma, protopop al Protopopiatului Buhuși. Părintele paroh Constantin Pletea a fost proherisit sachelar, iar credincioșii care s-au remarcat în susținerea lucrărilor au primit distincții de vrednicie.

Sfânt lăcaș ridicat acum 60 de ani

Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din parohia Țuscanii din Vale a fost supusă în ultimii doi ani unor lucrări de reînnoire, sub coordonarea părintelui paroh Constantin Pletea. Astfel, a fost înlocuită tencuiala exterioară și interioară a bisericii, a fost reîmpodobită cu pictură și înlocuită tabla de pe acoperiș. Toate acestea s-au realizat prin osteneala credincioșilor și a fiilor satului din diferite colțuri ale țării. Primul sfânt lăcaș din Țuscanii din Vale a fost primit în anul 1808 de la parohia Broșteni. Din cauza stării degradate, în anul 1950 s-a început ridicarea unei noi biserici din lemn și pământ, pe temelie de beton, tencuită pe dinafară pe pânză de răluț. Biserica are formă de cruce, construită în stil bizantin, cu o singură turlă, învelită cu tablă. Lucrările de atunci s-au realizat cu ajutorul credincioșilor și al preotului Mihail Turtoiescu. Biserica a fost sfințită de către episcopul Teofil Herineanul în anul 1953 la data de 1 februarie. Până în anul 1997 biserica a fost filie a parohiei Broșteni, iar din acest an, prin ședinta Permanenței Consiliului eparhial, este reînființată parohia Țuscani, începând cu data de 1 iulie, cuprinzând satele Țuscani Vale și Țuscani Deal.

Comentarii Facebook


Știri recente