Resfințirea bisericii-monument a Mănăstirii Hadâmbu, 11 octombrie 2009

Duminică, 11 octombrie 2009, va fi resfințită biserica-monument istoric a Mănăstirii Hadâmbu, după cum informează cotidianul Ziarul Lumina. La sărbătoarea resfințirii de la Mănăstirea Hadâmbu sunt așteptați credincioși din toate zonele țării, precum și un sobor de ierarhi și preoți.

După o lungă perioadă de muncă la reconstruirea, consolidarea și înfrumusețarea Mănăstirii Hadâmbu din județul Iași, obștea mănăstirii, împreună cu starețul acesteia, protos. Nicodim Gheorghiță, a ajuns să vadă finalizate lucrările de la complexul monahal de pe dealul din apropierea Iașului, care vor fi încununate mâine cu slujba de resfințire a bisericii mici, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, din incinta complexului monahal.

Începând cu anul 1991, când au reapărut monahii în acest complex, au început și ample lucrări de consolidare, construire, reparare și înfrumusețare a sfântului lăcaș de rugăciune.

„Bisericuța a fost reconsolidată, i s-a făcut un nou acoperiș în stil moldovenesc, o nouă catapeteasmă, precum și un nou baldachin pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. De asemenea, s-a consolidat turnul clopotniței. Toate acestea au fost posibile atât datorită evlaviei credincioșilor noștri, care, în ceasuri de cumpănă, au alergat întru întâmpinarea nevoințelor noastre, cât și datorită vredniciei părinților și fraților din această sfântă mănăstire, care și-au închinat viața slujirii lui Dumnezeu. Anul acesta, când sărbătorim 350 de ani de la atestarea documentară, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, se va săvârși și slujba de resfințire a bisericii-monument istoric, pentru a se încununa toate aceste lucrări”, a explicat starețul Mănăstirii Hadâmbu, protosinghelul Nicodim Gheorghiță.

Evenimentele dedicate resfințirii sfântului lăcaș de rugăciune încep astăzi, când se va oficia slujba Acatistului Maicii Domnului, iar apoi Sfânta Liturghie. Se va scoate în procesiune icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, ce va fi așezată în baldachinul din curtea mănăstirii. Mâine dimineața, la ora 8:00, vor fi primiți ierarhii, iar la 08:30 va avea loc slujba de resfințire, care va continua cu Sfânta Liturghie. După Sfânta Liturghie urmează tradiționala agapă frățească, iar după-amiază va fi adusă din nou în biserică icoana Maicii Domnului.

Împlinirea a 350 de ani de la atestarea documentară a mănăstirii, precum și sfințirea de mâine este un prilej pentru lansarea unui amplu album cu imagini despre Sfânta Mănăstire Hadâmbu. Albumul, care a apărut la Editura „Doxologia” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, „se intitulează «Hadâmbu, 350 de ani de existență» și este tipărit într-un format mare, pe o hârtie de calitate, însumând 100 de pagini cu imagini ce ilustrează renașterea acestui sfânt lăcaș. Alături de acest album va fi lansat și un volum de studii privind istoria acestui sfânt lăcaș, realizat de profesori de la facultățile de istorie și teologie”, a mai explicat părintele stareț.

Complexul monastic de la Hadâmbu a fost construit în secolul al XVII-lea, însă, cu timpul, ajunge o ruină, lucrările de restaurare începând abia în 1991, când ajunge aici actualul stareț, protos. Nicodim Gheorghiță.

Comentarii Facebook


Știri recente