Resfințirea bisericii militare din Dej

După aproape trei ani de reabilitări, biserica Garnizoanei Militare din Dej a fost resfințită duminică, 29 mai, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, în fruntea unui sobor numeros de preoți și diaconi. Au participat exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, pr. arhim. Dumitru Cobzaru, și protopopul de Dej, pr. Teofil Herineanu, după cum ne informează Radio Renașterea. Slujba de resfințire a început la ora 9.00 și a fost urmată de Sfânta Liturghie arhierească, răspunsurile fiind date de Grupul Coral „Sfântul Apostol Andrei”, dirijat de preot Decebal Gorea.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei i-a acordat distincția „Crucea Patriarhală” părintelui arhimandrit Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, pentru activitatea rodnică desfășurată pe toate planurile, cu precădere pentru punerea bazelor bisericii garnizoanei din Dej, în calitate de preot militar între anii 1999-2000. De asemenea, preotul paroh al bisericii militare, pr. Petru Both, a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor, cel mai înalt rang preoțesc, în semn de recunoaștere a eforturilor depuse în slujba Bisericii și pentru renovarea bisericii garnizoanei.

Unul dintre susținătorii proiectului de reabilitare a bisericii Garnizoanei Militare din Dej a fost generalul de brigadă Ioan Mureșan, distins la rândul său de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei cu „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție acordată de Mitropolia Clujului.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a deslușit textul pericopei evanghelice din această duminică (a orbului din naștere), punând accent pe diferența dintre orbirea trupească și cea sufletească. Astfel, ierarhul a dat exemple de oameni orbi din naștere care au avut mari realizări în viață, precum părintele arhimandrit Teofil Părăian sau scriitorul Ion Blăjan.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a vrbit și despre importanța acestei biserici pentru comunitatea ortodoxă din municipiul Dej: „Vrednicul nostru de pomenire Mitropolitul Bartolomeu a sfințit acest locaș, iar noi, astăzi, l-am resfințit. Pictura bisericii ne inspiră la rugăciune dar nu numai, icoana este locul unei prezențe harice, nu este doar o simplă reprezentare plastică a sfântului care este zugrăvit. Atunci când ne rugăm lui, intrăm în legătura cu el și, prin el, cu Dumnezeu”.

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” a Garnizoanei Militare din Dej a fost amenajată în anul 1999, în clădirea fostului Cerc Militar, de către preotul militar de atunci, pr. Dumitru Cobzaru, fiind sfințită un an mai târziu, de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. Clădirea fiind mai veche, pentru crearea atmosferei de rugăciune au fost necesare eforturi susținute. În anul 2008 au fost demarate lucrări de reamenajare a spațiului, care au fost finalizate în primăvara anului curent, cu sprijinul conducerii Garnizoanei Militare.

„Am reușit să introducem instalațiile electrice în toată clădirea, să refacem tavanele, să tencuim interiorul și să înfrumusețăm biserica cu o pictură bisericească foarte frumoasă, realizată de pictorul Alin Iuga din Beclean”, a precizat preotul paroh Petru Both.

La resfințirea bisericii și Sfânta Liturghie de astăzi au participat autorități locale, comandanți militari ai Diviziei din Cluj, comandanți ai unității din Dej, militari, precum și un mare număr de credincioși care frecventează această biserică.

Comentarii Facebook


Știri recente