Resfințirea bisericii mari a Mănăstirii Agapia – Neamț

Mănăstirea Agapia este, până sâmbătă, 21 iulie 2012, gazda mai multor evenimente prilejuite de încheierea lucrărilor de reabilitare a complexului monahal. De asemenea, ceremoniile marchează aniversarea a 370 de ani de la sfințirea temeliei bisericii catedrale, 150 de ani de la sfințirea picturii acesteia, precum și pomenirea lui Nicolae Grigorescu, pictorul bisericii, de la a cărui trecere la cele veșnice se împlinesc pe 21 iulie 105 ani.

Biserica mare a Mănăstirii Agapia a fost astăzi resfințită. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, informează TRINITAS TV.

Biserica mare a Mănăstirii Agapia poartă veșmântul picturii lui Nicolae Grigorescu, recent restaurată.

‘Ne-a binecuvântat Dumnezeu în această sfântă zi să ne găsim aici, în incinta Mănăstirii Agapia, participând la binecuvântarea lucrărilor săvârșite la această minunată biserică. Să fie inaugurate două muzee destinate pentru memoria a două personalități care au legătură directă cu Mănăstirea Agapia, Nicolae Grigorescu și Alexandru Vlahuță’, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a sfințit pe 19 iulie și noul muzeu al Mănăstirii Agapia, denumit Muzeul de Artă „Nicolae Grigorescu”. Pelerinii prezenți au mers la Casa Memorială „Alexandru Vlahuță”, unde a fost săvârșită, de asemenea, o slujbă de sfințire.

Evenimentele vor continua și pe 21 iulie, cu o procesiune închinată Sfinților Rafail și Partenie, care se va desfășura de la Mănăstirea Agapia până șa Schitul Agapia Veche.

Comentarii Facebook


Știri recente